От областната администрация на София поиска премахване на Паметника на

...
От областната администрация на София поиска премахване на Паметника на
Коментари Харесай

Областната управа: Необходим е спешен демонтаж и реставрация на Паметника на Съветската армия

От регионалната администрация на София изиска унищожаване на Паметника на Съветската войска (ПСА), тъй като е рисков. В рамките на днешния ден към монумента ще бъде сложена спомагателна ограда. 

Това излиза наяве от на регионалния шеф на София-град Вяра Тодева, оповестено на интернет уеб страницата на администрацията.

В заключенията от проучването на монумента се показва, че е установена нужда от незабавен ремонт, пренасяне и реституция на Паметника. Записано е още, че монументът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители. Това е и повода за монтирането на спомагателната ограда. 

Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет, излиза наяве още от известието. Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР