От няколко години Върховният съд на Индия се опитва да

...
От няколко години Върховният съд на Индия се опитва да
Коментари Харесай

10-те най-големи изчезнали съкровища на Земята

От няколко години Върховният съд на Индия се пробва да реши ориста на голямото благосъстояние, пазещо се в подземията на храма на Вишну в град Тируванантапурам. Става дума за богатство, чиято стойност по най-скромни калкулации се прави оценка на 22 милиарда $.

Досега съдът е разрешил отварянето на 6 от трезорите, които се намират подземен, става дума за изумителни и скъпи предмети на изкуството, в това число златни скулптури на идоли, златни слонове, фигури на божества, носещи 18-фута дълги колиета с диаманти, чанти със златни монети и 66 златни съда, покрити с изумруди и рубини.

 Снимка 341938
Източник:

За невероятното благосъстояние претендират потомци на раджи, мощно вярващи индуисти, чиновници на храма.

Смята се че с разкриването на всички складове, цената на невероятното богатство може да доближи 1 трилион $. Това добър дава мотив да си напомним 10-те най-скъпи и скъпи изгубени съкровища на Земята.

 Снимка 341930
Източник:

Изгубеното богатство на крал Джон

Крал Джон Безземни (John Lackland) бил буен фен на събирането (кражбата) на бижута и златни предмети - за себе си, и на монети - за пазачите, бойците и придворните си. През 1216 година бойците, пренасящи персоналните му движимости, попадат при прилив в клопката на блатата на Сътън Бридж и каретите с благосъстоянията на краля вечно потъват там.

Неговото богатство и до през днешния ден не е намерено, макар непрестанните през вековете опити да бъде открито, които не престават и до през днешния ден

 Снимка 341934

Съкровището на тамплиерите

Великата авантюра на тамплиерите продължава съвсем две епохи. Тяхната история, както в интервала на подем, по този начин и в интервала на крах, е част от златния век на феодализма, епохата на Кръстоносните походи и Църковните събори.

Тамплиерите реализиран господство на два континента, каквото в никакъв случай и никой набожен медал след тях няма да реализира, а голям брой днешни интернационалните организации с цялостно право ще им завиждат. Това господство, което в последна сметка ще аргументи тяхната крах, се заражда в Азия, а по-късно се разгръща и в Европа; от военната сфера тази мощност скоро е пренесена и в сферите на политиката и финансите.

Счита се, че Орденът на рицарите тамплиери е натрупал невероятни съкровища и реликви по време на съществуването си, в това число именитият Свети граал.

Всички тези благосъстояния са изчезнали след разпадането на Ордена, а се счита, че цената им е голяма, не подлежаща на оценяване.

 Снимка 341931
Източник:

Тайният град Пайтити

Пайтити е именитият загубен град на инките, който се намира на изток от Андите, някъде из горите в югоизточната част на Перу, северната част на Боливия или югозападната част на Бразилия. Неговата орис наподобява на митичната история за златния град Елдорадо, издирван настойчиво от испанския поробител Франциско Писаро

Предполага се, че златното богатство на инките е прикрито там през 1572 година Когато испанците превземали укреплението във Вилкабамба, градът бил празен - жителите му взели благосъстоянията със себе си и укрили новото си населено място в непристъпните гори на Бразилия.

През последните 100 години са извършени десетки експедиции в търсене на изгубения град.

Неговата стойност се прави оценка на 10 милиарда щатски $.

 Снимка 341935
Източник:

Съкровището на " Флор де ла Мар "

Флор де ла Мар или Флор ду Мар е португалски боен транспортен съд от началото на 16 век. В течение на девет години взима интензивно присъединяване в основни исторически събития в Индийския океан. На нея плава Афонсу де Албукерке, а през ноември 1511 година, след завладяването на Малака, претрупан със съкровища, предопределени за португалския крал, корабът потъва при корабокрушение край крайбрежията на Суматра. Плавателният съд се чупи на две и, макар че Афонсу оцелява, съкровището и доста от робите изчезват измежду вълните.

Стойността на това богатство се прави оценка на 2,6 милиарда $.

 Снимка 341940
Източник:

" Сан Мигел " и флотилията със съкровища от 1715 година

През 1715 година Испания събра флот от кораби, напълнени до ръба с перли, сребро, злато и бижута на стойност към 2 милиарда $.

Корабите били изпратени от Куба директно преди сезона на ураганите, с цел да предотвратят опит за залавяне на пирати. Оказало се, че това е била неприятна концепция, защото целият флот от 11 кораба е потънал от стихия единствено след шест дни след плаването.

В резултат на това, съкровища за 2 милиарда $ към момента почиват на морското дъно. Досега са открити 7 от корабите, само че единствено дребна част от потъналото благосъстояние е открито.

Смята се, че съкровищата на " Сан Мигел " могат да бъдат ситуирани наоколо до източното крайбрежие на Флорида.

 Снимка 341936
Източник:

Съкровището от " Медният свитък "

" Медният свитък " е един от 981-те текста, открити в Хирбет-Кумран сред 1946 и 1956 година и известни под общото наименование " Свитъците от Мъртво море ".

Датиран е сред 110 и 30 година прочие Хр. и съставлява обстоен лист на 64 места, където има скрити обилни количества злато и сребро.

Според някои историци тези съкровища са били открити от римляните, само че въпреки всичко се счита, че е допустимо към момента някои да са останали неоткрити.

Това благосъстояние отвън неизмеримата ми историческа стойност се прави оценка на над 1,2 милиарда $.

 Снимка 341937
Източник:

Милионите на Крюгер

Милионите на Крюгер са част от богатство, за което се твърди, че е прикрито от президента Пол Крюгер през един от по-късните стадии на Англо-бурската война в Южна Африка, сред 1899 година и 1902 година. Около 1900 година в разгара на войната лорд Алфред Милнър и неговите войски се подготвяли да атакуван Претория - столицата на република Трансваал, чийто президент бил Крюгер. Той се усетил накъде отива работата и решил да се измъкне с трен към Мозамбик, а след това право в Европа.

В купетата на композицията се намирал освен той и околните му съратници, а и доста злато под формата на изсечени монети и кюлчета. Лорд Милнър малко късно схванал, че Крюгер почнал да отклонява златото няколко месеца преди експлоадирането на войната. Смята се, че с огромна част от положението Крюгер е финансирал войната, само че бурите в заточение са запазили малко и за себе си.

Стойността му сега се прави оценка на към 250 милиона $.

 Снимка 341929
Източник:

Изгубените яйца на Фаберже

Яйце на Фаберже се назовава всяко едно от 68-те бижутерийни произведения, с формата на яйце, направени от Петер Карл Фаберже и неговата компания за съветските царе и частни колекционери, в интервала 1885 - 1917 година

Най-известни са петдесет и четири от яйцата, наричани " императорски ", които са направени по поръчка на цар Александър III и Николай II като великденски подарък за техните съпруги и майка, 52 от тях са показани като великденски яйца. Седем от яйцата са направени за богата московската фамилия.

През 1927 година комунистите вземат решение да продадат скъпоценностите в интерес на бюджета. Така задгранични колекционери получават огромна част от фамозните експонати на Фаберже, като през днешния ден единствено 10 от 50-те истински яйца са към момента в Кремъл. От останалите 40 - 32 са в музеи и частни сбирки. Осем от тях обаче са изчезнали безследно.

Стойността им се прави оценка на към 150 милиона $.

Кладенецът с парите

Остров Оук Айлънд в Канада е прочут с мистериозната яма, криеща старинно богатство. В края на XVIII и началото на XIX век в нея е открит каменен надпис, дешифриран като: " 40 фута по-надолу заровени лежат 2 милиона паунда ".

Днес тази сума би била неколкократно по-висока. Най-дълбоките разкопки са достигнали 72 метра. Шестима души са починали в опит да открият какво е заровено в ямата.

Според разнообразни теории наличието й включва: съкровището на капитан Кид, съкровището на Черната брада, изчезналите бижута на Мария Антоанета, документи на сър Франсис Бейкън и други

 Снимка 341927
Източник:

Кехлибарената стая

Кехлибарената стая се намира в Екатерининския замък в някогашната резиденция на съветските царе в Царское село (днес град Пушкин), покрай Санкт Петербург. Представлява стая, изцяло облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята хубост от време на време е била наричана " Осмото знамение на света ".

Създадена е при започване на 18 век в Прусия. Скоро след изработката ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съдружник съветския цар Петър I.

В първичния си тип Кехлибарената стая представлявала пано от 55 кв. м, което съдържало повече от 6 тона кехлибар. Кехлибарената стая добила окончателния си тип през 1770 година

Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората международна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната.

Точната ѝ орис към момента остава в загадка. Стойността, на която се прави оценка е 170 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР