От няколко дни всички говорят за Маргарита Занеф - българката,

...
От няколко дни всички говорят за Маргарита Занеф - българката,
Коментари Харесай

Нови разкрития за богатата българка Маргарита Занеф, починала в Австралия, но оставила в завещанието си близо 2 милиона лева на Националната галерия в София

От няколко дни всички приказват за Маргарита Занеф - българката, която от години живее в Австралия, а след гибелта си подари близо 2 милиона лв. на Националната художествена изложба в София. Оказа се, че никой не е очаквал този жест. Преди дни стана ясно на читателите си в какъв разкош е живеела Маргарита, написа Блиц. Какво обаче знаем за Занеф и защо ще се употребяват тези средства в годината, когато галерията чества своята 70-а годишнина?

„ Това беше изненада за нас, напълно ненадейно. Досега такова нещо не ни се е случвало. Това е най-голямото парично подаяние, което Националната изложба получава в своята 70-годишна история ”, сподели в утринния блок на Нова телевизия Слава Иванова, шеф на галерията. „ За дарителката в началото знаехме единствено това, което получихме като сведения от писмото на юриста й. Това, че наследството е направено през 2008 година, че през 2016-а тя е умряла на 95 години.

С това се ограничаваше формалната информация. Малко по малко започнахме да прибавяме нови линии към този мистериозен за нас портрет. Вече знаем, че през далечната 1960 година госпожа Занеф, или Маргарита Цанева, имигрира от България дружно със брачна половинка и сина си. Заминават за Австралия, където се откриват. През 1963 година купуват единия от двата парцела – забавен апартамент, по чиито стени има доста изкуство ”, описа Слава Иванова. „ През 2000-а година тя се е прибирала в България, била е познавач на изкуството. Срещала се е с близки и познати. От този миг нататък не е прекъсвала връзката със страната ни ”, добави още Иванова.  

„ Смятам, че тя ще бъде удовлетворена от решението ни да използваме тези пари напълно за попълване на сбирката ни с нови творби на изкуството. Това е най-хубавият метод, с цел да покажем, че оценяваме жеста й. Чрез изкуството ние ще оставим трайна диря за това, което прави за нас. Така нейната памет и името й ще останат живи ”, разясни шефът на Националната изложба.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР