От няколко дни София има първия по рода си квартал

...
От няколко дни София има първия по рода си квартал
Коментари Харесай

София вече си има “квартал за храна. Скоро идва втори и следват Варна, Пловдив и Бургас

От няколко дни София има първия по рода си " квартал " за храна. Иначе казано в столицата се появи първото място, което влиза в графата на по този начин наречените паркове за храна (food parks), събиращи на едно място разнообразни усети и кулинарни култури.

Столичният Quartal отвори публично порти на 10 юли на бул. " Черни връх ", като там човек може да открие голяма палитра от храни - от бургери, пици и пресни сладоледи, до непредвидени комбинации сред азиатски и български обичайни ястия. За това какво още можем да намерим там, пред предаването Money.bg по телевизия Bulgaria OnAir споделя един от основателите на този парк Слави Христов.

" Като храна мислим, че сме основали един страховит микс от разнообразни марки и разнообразни кулинарни неща. Почваме с мексиканско - мексиканската вълна в България закъсня много, предходната година имаше 1-2 заведения, които отвориха. Имаме хумус бар. Имаме пивоварна, където може да бъде открита жива бира ", изяснява той.

В Quartal човек може да опита виетнамските чайове, наречени bubble tea, известни в цяла Азия, достоверни неаполитански пици, както и създаден в Розино свеж сладолед от веригата Gelato & Latte. Общо обектите там са 14, в които влизат още веригата за кафе Coffero, ядките Roys и вторият по рода си ресторант на MasterCard в Европа. Първият подобен се намира на летището в Прага. У нас компанията си партнира с шефа Андре Токев и DiVino.

Именно наличието на огромни имена от кулинарната сцена у нас разграничават софийския парк за храна от други сходни в Европа. По думите на Слави Христов концепцията е била известни вериги и шефовете зад тях да " излязат " от класическото схващане за ресторант и да открият свои обекти в Quartal, където кухните са ситуирани в обособени модифицирани морски контейнери, а клиентите могат да хапнат на крайник или пък на дървените пейки и маси извън.

Освен специалитетите на началник Токев посетителите на първия парк за храна у нас могат да опитат комбинацията сред обичайната българска скара с азиатски привкус на началник Георги Бойковски и класическата италианска паста на Лео Бианки.

Малко повече от година работа и 600 000 лв. инвестиция

Идеята за основаването на такова място в София потегля от такива сходни в огромни европейски градове. " Най-първото ми ентусиазъм, е Амстердам през лятото на 2017 година. Попаднах на едно място, което се назовава Foodhallen. То е направено в остарял завод за трамваи. Всичко беше със заведения вид контейнери. Имаше голямо пространство, с 30-40 заведения за храна, с доста маси, по средата имаше DJ, който пускаше музика. Това може би ми е най-първото ентусиазъм ", споделя Христов и прибавя, че по-късно концепцията еволюира и към нея се прибавят още линии от такива места в Лондон, Дубай, Прага, Лисабон и Москва.

Първоначално кулинарния " квартал " трябваше да отвори порти през април, само че пандемията забави откриването му за лятото. Работата по него лишава малко повече от година.

" За първи път започнахме по-сериозно да вървим в тази посока през 2018 година. Като тогава взехме решение, че желаеме да построим сходно нещо. Това място го взехме през януари 2019 година. Минахме през планиране, през проблеми, през проблеми, през всевъзможни неща и първата ни дата за разкриване беше 2 април. Заради пандемията обаче отворихме на 22 юни, като имахме 2 седмици, в които искахме всички оператори да влязат преди формалното разкриване беше предишния уикенд. Като инвестиция беше някъде от порядъка на 600-700 хиляди лв. ", изяснява той.

30 парка за храна за 10 години и втори в София напълно скоро

По думите на Слави Христов това няма да е единственото такова място в София и в България. Плановете на създателите включват разгръщане освен на локално равнище, само че и отвън страната.

" Ако го оставим на този вид, това ще бъде просто един бизнес. Ние желаеме да създадем голям бизнес. Имаме проект да създадем още доста. 10-годишният ни проект е за 30 такива парка. Не знам дали ще успеем, тъй като първият лиши доста време, би трябвало да забързаме ход. Преди пандемията бяхме почнали диалози с хора във Виена и в Будапеща, оглеждахме терени и благоприятни условия. Мислим, че там пазарите са много по-предразполагащи и имахме проекти да прескочим локално разгръщане и да се насочим към задгранично. Но за момента се върнахме към локалното ", показва той.

Вторият Quartal в българската столица може да се появи скоро, като Слави Христов твърди, че работата по него е в напреднала фаза. Втората локация, която създателите оглеждат все още, се намира в централната част на столицата.

" Имаме опция и за Варна, обмисляме го доста съществено сега. Разбира се, Пловдив и Бургас са ни доста забавни, само че там нямаме подобаващ терен за момента ", прибавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР