От няколко дни при ясно време се забелязва новия сондаж

...
От няколко дни при ясно време се забелязва новия сондаж
Коментари Харесай

Нов сондаж за газ се появи край Варна?

От няколко дни при ясно време се вижда новия сондаж за природен газ край Варна, който провокира доста мнения в обществените мрежи. Това стана ясно от фотография, видя Varna24.bg

Припомняме, че в края на август Министерският съвет реши да открие конкурсна процедура за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност " Блок 1-26 Хан Тервел “, ситуирана в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. 

През септември тази година кабинетът позволи на фирмите-концесионери на находище “Галата ", което се намира във водите на Черно море край Варна, да създадат нов сондаж за природен газ.

Също по този начин досега има построена още една платформа в това находище, която с подводен газопровод е обвързвана със сушата.

Реално сега изследвания в морето текат само в блока “Хан Аспарух ", който се намира на север от “Хан Тервел ". Процесът там е в много по-напреднал стадий, в това число има направени сондажи. Титуляр е консорциум сред TotalEnergies и OMV Petrom.

Първите изследвания в района бяха направени още в интервала 2002 – 2008 година от компанията “Винтидж Петролеум Интернешънъл ", само че до сондиране по този начин и не се стигна.

На запад от “Хан Тервел " пък се намира “Хан Кубрат " (с предходно име “Силистар " ), където през 2015 година Shell получи правото правото да търси въглеводороди, само че без триумф.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР