От Нова година пластмасовите кутийки, в които хипермаркетите ни продават

...
От Нова година пластмасовите кутийки, в които хипермаркетите ни продават
Коментари Харесай

Секира за джоба на българина до дни: Цакат ни с нова такса в магазини, а спасение няма!

От Нова година пластмасовите кутийки, в които хипермаркетите ни продават подготвена храна, нарастват. Те ще се тарифират към този момент по 25 стотинки.
Лошата вест е, че всяка година цената на съдовете за еднократна приложимост ще се подвига с по 5 стотинки, до момента в който през 2027 година цената им доближи най-малко 45 стотинки. Това е неизбежно, защото е подбудено от от транспонирането на европейска инструкция в българското законодателство, която има за цел да понижи използването на някои нездравословни за околната среда пластмаси.
Това изясни Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „ Ние, потребителите “. Тя разяснява, че клиентите нямат никакъв потребен ход да си спестят разхода, защото не им се оферират никакви други възможности. От хигиенични съображения, комерсиалните обекти не позволяват потребителите да си носят от къщи кутии, в които да им се постави мечтаната подготвена храна.
Руменова уточни, че след приемането на инструкция и имплементирането и в националните законодателства такива практики към този момент са наложени в редица страни по света, освен европейски.
„ В България няма такава процедура няма. Съгласно влязлата в действие от началото на тази година разпоредба, с която тази инструкция бе транспонирана в нашето законодателство, всички кутийки костват по 20 ст. Така стигаме до въпроса желаеме ли действително да ограничим използването на някои нездравословни пластмаси и не е ли нелоялна процедура да се задължават потребителите да купуват тези кутии, макар че директивата планува търговците да обезпечат налични за потребителите други възможности “, сподели тя в ефира на България Он Ер.
Руменова даде образец с Италия, където след декрет на президента се стига до промени в народен закон, които разрешават на клиентите да употребяват личните си контейнери.
За да се извърши задачата на директивата, а точно – ограничение използването на нездравословната за околната среда пластмаса, както и да бъдат предпазени икономическите ползи на потребителите, като заимства от образеца на Италия, Габриела Руменова е изпратила писмо до президента Румен Радев, до министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, до икономическия министър Богдан Богданов и до омбудсмана проф. Диана Ковачева с молба, в случай че е належащо да се подхващат дейности, свързани с инициирането на законодателни промени, или да се организира нужният разговор със заинтригуваните страни, само че този проблем да откри своето решение.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР