От неправителствения сектор отправят тревожен сигнал за малкото места за

...
От неправителствения сектор отправят тревожен сигнал за малкото места за
Коментари Харесай

Все по-трудно е жертвите на трафик на хора да намерят подкрепа и защита

От неправителствения бранш насочат обезпокоителен сигнал за дребното места за настаняване на жертвите на трафик на хора. Жертвите стават от ден на ден - по тази причина пък е все по-трудно да намерят поддръжка и отбрана. Голяма част са били подлъгани с обещания за добра работа, а по-късно са били полово или трудово експлоатирани.

" Бях заключвана, унижавана, пребивана и изнасилвана в продължение на една седмица. Принуждаваха ме да проституирам ".

Ще я назовем Мария. Преди пет години минала през пъкъла, а по пътя към него я повел мъж, който считала за другар.

" Обеща да ми помогне да си намеря работа, с цел да мога да оказа помощ на децата си като барман на морето, правели се положителни пари сезонно ".

Мария му се доверила и отпътували на Черноморието. Още същата вечер обаче била заключена в хотелска стая, а телефонът и бил взет, съобщи Българска национална телевизия.

" Вечерта, в която ми посегна освен с плесници, само че и с предмети, споделих, че желая да си потегли, че няма да се получи, не мога да съм надалеч от децата си толкоз време и този човек сподели " не, ти имаш да ми дължиш пари, ще ми ги връщаш ". И аз за пръв път чувах нещо такова ".

Последвал физически и полов тормоз, а Мария била принуждавана да проституира. След следващия побой съумяла да избяга и да откри спасението. Била настанена в предпазено жилище, където получила поддръжка. Успяла да осъди насилника си и през днешния ден той е в пандиза. Преживяното обаче още я разплаква.

Ана Николова, шеф на фондация " SOS - Семейства в риск ": " Тази обстановка продължава една седмица, само че ехото и следствията не престават години наред. Само делото, наказателното дело, което се водеше против причинителите, продължи четири години. Много ограничения - те включват психическата поддръжка, незабавното настаняване на предпазено място, което е основно ".

Само в София, Варна и Бургас има предпазени жилища, където могат да бъдат настанявани жертви на трафик, а сигналите за такива зачестяват.

Ана Николова, шеф на фондация СОС Семейства в риск: " Разбира се, че са извънредно незадоволителни, изключително за мащабите на това събитие, а и като имаме поради, че това е един дълъг развой. Това значи, че доста от тях остават в тези предпазени места дълго време ".

Моника Николова - шеф на акция А21: " Сигналите, които получаваме на националната телефонна линия зачестяват, за жалост, не виждаме да понижават към момента. Това, което виждаме като наклонност и позвъняванията, които постъпват, доста постоянно жертвите на трафик са получили подправено предложение за работа ".

Никой не е застраховани всеки може да бъде замесен в трафик на хора, предизвестяват от неправителствения бранш и приканват жертвите да алармират на безплатната анонимна телефонна линия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР