От най-малко 5000 години хората ентусиазирано са яли чесън. Неговият

...
От най-малко 5000 години хората ентусиазирано са яли чесън. Неговият
Коментари Харесай

Защо обичаме чесън, но не харесваме дъха от него?

От минимум 5000 години хората въодушевено са яли чесън. Неговият изострен, леко лют усет е подобаващ за съвсем всички ястия - месо, паста, картофи и даже в десерти. Но тези вкусни ястия могат да бъдат не толкоз допустими поради от време на време отблъскващия мирис на чесън, който се задържа в продължение на часове по-късно.

Така че за какво хората обичат усета на чесъна, само че ненавиждат произлизащото от него, разкриват от foodpanda.

Чесънът освобождава комбинация от химически съединения, наречени сулфиди. Тези летливи молекули са това, което придава на чесъна "отличителен, изострен мириз ".

Когато подготвяме чесън, сулфидните молекули се издигат във въздуха и запълват стаята с прелестен мирис. След това поставяйки го в устата си, летливите субстанции се издигат в носа ни и миризмата е в действителност това, което ни кара да го харесваме.

Освен поради множеството изгоди от него. Съединенията в чесъна могат да оказват помощ за намаление на кръвното налягане и доста заболявания поради антимикробните резултати. Тези изгоди могат да ни накарат подсъзнателно да желаеме чесън.

Защо не харесаме дъха на чесън?

Истинският мирис на чесън не може да стартира, до момента в който храната не доближи до стомаха ви. Там стомашните сокове унищожават в допълнение чесъна, освобождавайки сулфиди и други витамини и минерали. Повечето от тези молекули минават към червата за спомагателна обработка.

Алил метил сулфид (AMS) е единствено един от многото съставни елементи на присъщия мирис на чесъна. Когато издишвате, дружно с кислорода, освобождавате всмукания чеснов AMS и по този начин се получава неприятния мирис. Ефектът може да продължи до 24 часа. Но има и няколко храни, които могат да ви спасят. Яденето на ябълки, маруля или мента доста понижава концентрацията на странични аромати, които човек издишва. Тези храни работят, тъй като съдържат фенолни съединения, които се свързват със сулфидите и ги вършат прекомерно огромни, с цел да отидат във въздуха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР