От научна гледна точка мозъкът на котката е по-съвършен от

...
От научна гледна точка мозъкът на котката е по-съвършен от
Коментари Харесай

Учени: Котките изглежда имат по-съвършен от този на кучета

От научна позиция мозъкът на котката е по-съвършен от мозъка на кучето, написа израелското издание " Ал Итихад ", съобщи БГНЕС.
Котките са бозайници от семейство котки, които са опитомени преди 7000 години. Те са отлични ловци и са хищници, само че не съставляват действителна заплаха за хората заради дребния си размер. Средно една котка тежи от четири до седем кг, само че тежестта ѝ може да доближи и до10 кг.
Днес в света има котки от разнообразни породи: бастет, абисински, шираз, сиамски, турдси ван, манкс, хималайски, балийски, бирмански, съветски и екзотични. Някои от тях са известни от времето на египетските фараони. Египтяните са първите, които съумяват да отглеждат и опитомяват котки 4000 година прочие н.е.
Мисията на котките била да хващат мишки, плъхове и змии, които прониквали в домовете на античните египтяни. В резултат на това котките стават обичаните животни на фараоните и са увековечени в картини и статуи.
Археолозите са разкрили в Египет антично гробище от котки, което съдържа огромен брой котешки мумии. Всеки, който е навреди на котка е бил осъждан на гибел. И когато обичаното животно умирало, притежателите бръснели веждите си и мумифицирали тялото му. Баст (Бастет) - древноегипетската богиня на плодородието, е настойничка на котките, а древноегипетските легенди описват, че е щерка на бога на слънцето Ра.
Котешкото мяукане може да доближи 140 децибела. Това животно може да чува високи звукови честоти до 40 хиляди Hz (хората чуваме до 20 хиляди Hz). Мозъкът на котката се състои от 300 милиона кафези, а този на кучето - от 160 милиона кафези. Обонянието на котката е по-добро от това на хората, само че по-лошо от това на кучетата. Тя спи към 16 часа дневно. Котешкото око е сензитивно към светлината, зениците са отвесни и се уголемяват мощно на мрачно. Животното е в положение да остане невредимо след рухване от огромни височини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР