От националната предизборна среща на ГЕРБ през уикенда се чуха

...
От националната предизборна среща на ГЕРБ през уикенда се чуха
Коментари Харесай

Кметът на община Смядово Иванка Петрова пред „Труд“: Ще изпиша в кабинета си “Приказка за стълбата”

От националната предизборна среща на ГЕРБ през уикенда се чуха откровени рецензии, само че и суперлативи. На положителното нормално медиите не отделят огромно внимание. Кметицата на дребната шуменска община Смядово (7000 души население) Иванка Петрова се оказа във фокуса на вниманието поради отговорността към работата си. „ Труд “ беседва с нея за кметските триумфи и проблеми, за ексцентричния метод, за концепциите за решаването им и за отношението към хората.

– Г-жо Петрова, бяхте посочена за образец. Зам.-председателят Цветанов сподели, че през април 2015 година сте била подготвена с доклад на свършеното и с екипа си за втория мандат. Тази година e същото, а това е образец за „ добре планувана работа и безрезервност “. Значи, напъните на дребните общини с работещи кметове се виждат „ горе “. Как го постигате, ваши сътрудници не съумяват?
– Когато завоювах първия мандат, със зам.-кмета Иван Кюркчиев си дадохме дума, че започваме да работим от първия ден. Да правиш политика в последния месец преди изборите, да убеждаваш по събрания хората да гласоподават, го следих обратно при други кметове, само че това не е работещо. Трябва да работиш през целия мандат и да убеждаваш хората, че си техния кмет и са създали верния избор. Навсякъде декларирам, че имам доста добър, млад колектив, по тази причина и през вчерашния ден им споделих, че без тях не бих постигнала всичко до в този момент. При втория мандат, колкото и да съм оптимист, не мислех, че ще печеля със 76% от първи тур в общината, а в града с 83%. Това задължава! Уморена от първия мандат, мислех, че ще разпусна няколко месеца, само че нищо сходно. Колеги, с които работим по планове, бяха пристигнали и викат: „ Дай най-малко 2-3 месеца отмора “, само че споделих „ Не “. Няма отмора за плановете, изтървеш ли периодите да аплайваш, край. А ние сме община с дребен бюджет и извоюваните планове са опция за финансиране освен на инфраструктурни обекти, а за развиване на просвета, обществени действия, обучение.

– Да, знае се, че сте община водач по обществени услуги в района.
– Наистина осъществяваме планове, значими за хората. Например, през декември присъствах на учебно заведение за родители по плана „ Смядово пее и танцува “. От 17 часа до 14 часа на другия ден бях с тези хора, множеството ромски фамилии. Бяхме на една маса, с тях спах, сутринта с тях станах. Хората се радваха, че не ги подценявам, а аз желаех да видя по какъв начин минава една среща. Това е учебен план. Някои деца не бяха ходили на море, а ние ги изведохме на морско и зелено учебно заведение. Знаете ли какво значи това за тях? Всеки миг чакам да подпиша контракт за план отново на тематика интеграция по две оперативни стратегии за 2 години на стойност 850 000 лева Това са доста средства, съвсем колкото личните ни доходи за година.

– Значи вярвате в ромската интеграция?
– Да, имам вяра, стига да вложиш парите, за каквото са ти отделени. Аз съм сигурна, че някъде парите са били прибрани и на са отишли по предопределение. По този план ще продължа и работата на Центъра за обществена интеграция и рехабилитация, който изградихме преди 4-5 години, само че не стана държавно делегирана активност. И тук има рецензия – от време на време се субсидират действия, които нямат никакъв резултат, а ние при потенциал 20 души, в този момент имаме 60 консуматори. Виждам смисъла, неотдавна вървях на тяхно мероприятие и хората са признателни, тъй като те не са излизали от домовете си, били са затворени с болката и заболяването си. Новия план ще ни даде опция да продължим и работата с аления микробус с инвалидна платформа, така наречен кола за спешна помощ, с която обслужваме заболели, самотни, водим ги на прегледи до Шумен, Варна. Ще продължи да съществува и Центъра за социална поддръжка на деца със характерни просветителни потребности.

– В началото на годината изненадахте и най-находчивите пиари в страната, като решихте да се трудите за по ден в общинските структури – обществен патронаж, детски градини, чистота… Какво научихте, до момента в който белите лук, посрещате децата?
– Много ми е потребно, другата седмица ще опитам да се кача и на сметосъбирачната машина. Това е моя концепция от 3-4 месеца и все не можех да я осъществя. Тръгна от Социалния патронаж, тъй като все напускаха назначените. Викам си „ има някакъв проблем, би трябвало аз да видя “. Една заран, нормално към 3-4 часа се разсънвам да мисля какво ще върша денем, разсъниха мъжа си в 5 и му споделям да става да пием кафе. Той неудовлетворен, изпихме си кафето и в 6 без 10 ме остави пред патронажа. Никой не очакваше. Отидох с несъответствуващи обувки, работих с чехлите на една от госпожите, с престилката на друга, макар мненията, че надали не те са знаели и менюто било квалифицирано за мен – нищо сходно! Мих канчета, белих лук. Оплакаха ми се, че по 100 кг белят и им е мъчно. Те дават отговор за храната на 600 души. Направих си заключения и още на другия ден предложих три разновидността по какъв начин да улесним работата с добра организация. Разбрах, че напущат, тъй като е доста работата. Ако метеш на открито, може да се подпреш и седнеш. Вкарах две от метачките в патронажа, изкарахме здравни книжки, само че след 2 седмици едната сподели: „ Петрова, избирам на открито, тук има работа “.

– Чух, че сте хванали мъж, който върви на работа, а получава храна наготово.
-Заместникът ми, който беше претрупан да разкарва храната по селата в този ден, засече здрав, младеж, който не си бил вкъщи и на другия ден му спряхме обслужването. Също и на още 3-4-ма. По молба на кмета на село Риш оставихме един от тях, само че със задължението да разнася храната на още 5-6 индивида в селото.

– Някой осмели ли се да каже, че заплатата му е ниска?
– Не, само че аз виждам, че заплатите са дребни. Така е и в Общината. С нарастването бруто ще вземат 800 лева Кажете по какъв начин да намеря експерти? Сега диря двама със приблизително строително обучение или с висше. Явило се е едно момче с ТЕЛК на изявление, от отдела са очаровани, през днешния ден ще го потърся. Питахте ме по какъв начин съумявам – вземам решение казуса на всеки един! Ще му кажа, че имам решение. Той е 88-и набор, младеж, затворен вкъщи, търси работа, само че не мога да го назнача на този пост, тъй като е обвързван с доста работа на открито по строителни обекти. Имам поръчка по една стратегия с инвалиди и ще му предложа да го назнача с гъвкаво работно време, мисля, че ще остане удовлетворен.

– Преди година решихте да стимулирате с 3 дни отпуск служителите, които не пушат в работно време. Какво постигнахте – отказахте хора от недостатък, увеличихте КПД-то им, а може би и двете?
– И двете неща реализирах за някои, само че не чаках, че тютюна е толкоз сложен за отричане. Отказахме 4-5 индивида и това е нещо. Сложих камера, където се пуши, следя денем, даже си повеждам статистика. Виждам, че за някои се събира по час пушене за работен ден. И като пристигна на следващия ден този човек да желае нещо при мен, просто ще му покажа цифрите.

– Предстои общините да гласоподават бюджетите си. Знайно е – дребна община, по-малко локални доходи. На вас стигат ли ви парите за всички благоустройства, които хората желаят?
– Не, парите няма по какъв начин да стигнат, само че аз постоянно съм казвала, че това, което имаме, с това ще разполагаме, още повече, че от 2011 година не сме вдигали данъци. На 31 януари ще разгледаме налозите на колите, единствено на една категория подвигам доста малко, с цел да мога да вляза в минимума по закон. Малко са личните ни доходи, към 1 млн. лева, само че в това време, връщайки се обратно, виждам какво са правили другите кметове. Аз направих общинско дружество „ Чистота, озеленяване и благоустройство “ с прехрана 400 000 лева годишно, а от 2019-а прибавям към него и общинска защита и разходът ще стане 500 000 лв.. 22-ма са назначените към този момент. Извършват всичко и икономисваме средства. Например, сметосъбирането ми води до икономии, с които сме купили нова сметосъбираща машина, трактор, дробилка, косачки, кофи за боклук ще се купят за всяко семейство. На други сътрудници не им стигат парите за зимно разчистване, а на мен ми остават и за други действия.

– С предприятието спестявате средства, които другояче би трябвало да дадете на външни компании?
– Да, компании, които не можеш да контролираш и управляваш. А в този момент, като имаме проблем – паднало дърво, задръстено дере, багерът и тракторът излизат и го вземат решение незабавно. Днес примерно, кметът на село Янково с вишката, която сме си купили, ще подкастря дървета. Иначе ще коства стотици левове.

– Кое наложи да имате общинска полиция и какъв резултат очаквате?
– Преди дни взехме лиценз и набираме хора. От 3-4 години в Смядово влязоха доста роми от село Градец, Сливенско. Купуват си къщи при нас, само че са привикнали да живеят без да извършват наредби и закони. Аз ще опитам да ги науча с тази защита и това е първата причина. Ще живеят в Смядово, само че по правила. Силните музики още това лято ги спряхме, вандализма по улиците също. Имаме доста санкции по 150 лева, изключително за звук. Изтече ли срокът, незабавно диря частен правосъден реализатор и ги събираме. Охраната ще бъде в помощ на полицията, дружно ще работят и ще си бъдат от изгода. Много се веселя, че от Министерство на финансите ми осигуриха подобаващ джип от иззетите и той ще бъде за защитата.

– Образователният министър Вълчев даде за образец ваша самодейност да задържите младежите в учебно заведение, като плащате шофьорските им курсове. Каква е равносметката?
– Преди да въведем курсовете, паралелката в 9 клас беше от 9-10 деца, тази година са 30. Общината заплаща 500 лева за курса, всичко над тях е от родителите.

– Какво мислите за националната стратегия за енергийна успеваемост, би трябвало ли да продължи? Вие освен санирахте, само че и изрисувахте с общински пари фасадите на някои блокове.
– Трябва да продължи, само че със съфинансиране от живущите. Когато чакаш наготово, ти не поддържаш. Преди време в един от блоковете изгоряла крушка несъмнено за 10 лева и ми се обаждат за промяната й… Иначе резултатът е страховит, хвалят се, че горивото им е намаляло със 70%. Завиждам им, тъй като в моята къща отиват по 30 кубика дърва. Но и както министър председателят Борисов сподели, би трябвало да продължим качествено. Лично зам.-кметът на Смядово и началникът на ТСУ са събаряли от 6-ия до 1-ия етаж тераси, когато санирахме, тъй като не бяха качествено изпълнени. Те бяха на обектите всеки ден. На доста срещи по тематиката съм казвала, че инвеститорският надзор би трябвало да е от общината.

– Сякаш имате рецепта за всичко, само че някой може да каже – ще я видя аз, в случай че на главата й е община от 70 или 170 000 души.
– Бих пробвала, може би е различно… Моят приемен ден е всеки ден, има ли човек, влиза. Хората имат потребност казусът да се реши на момента. Това демонстрира, че работим. Като не мога да оказа помощ, споделям, че не е в моите пълномощия. Понякога човек има потребност да чуе и две хубави думи.

– От висотата на опита си с два кметски мандата, имате ли рекомендации към ГЕРБ?
– Мисля, че заплащането в България би трябвало да се промени, доста е ниско. Не мога да задържа младеж в Смядово с такава заплата. И всеки би трябвало да си стои на мястото и да работи. Много се нервирам на сътрудници, които се не помнят, като седнат на този стол. Винаги съм казвала на хората към мен – видите ли, че нещо се трансформирам, постоянно ме приземявайте! На цялата стена в моя кабинет ще изпиша „ Приказка за стълбата “. Доста е огромна, само че началото и края ще го изпиша. Нека, който пристигна след мен, и който влиза, да чете. Трябва да останеш човек. Оня ден, като пристигна джипа и слушам – „ Петрова, остави си го за теб “. Но защо ми е да вляза в джипът и да се разигравам? Аз съм го взела, тъй като е непокътнат, поискала съм го за защитата. Един кмет, като се вози в джип, мислите ли, че се трансформира? Няма такова нещо. Днес си кмет, на следващия ден няма да си. Но не всеки може да го разбере.

Нашият посетител
Иванка Петрова е кмет на община Смядово, област Шумен, от края на 2011 година Два мандата е издигна от Политическа партия ГЕРБ. Завършила е ВИНС-Варна през 1983 година, магистър по “счетоводство и надзор ”. Има дълготраен опит в Община Смядово, където първо е работила като касиер. Казва, че е предходна през доста длъжности, а в този момент това й разрешава да е добър управленец. Била е и счетоводител, основен счетоводител, шеф отдел “Финанси ”, секретар на общината, както и зам.-кмет, само че напуснала 2 година преди края на мандата, несъгласна с тогавашния метод. Абсолютен работохолик, без шансове за смяна, споделят за нея сътрудниците й. Майка на двама сина, баба на близнаци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР