От нашия специален кореспондент в Израел – Смъртоносните битки между

...
От нашия специален кореспондент в Израел – Смъртоносните битки между
Коментари Харесай

„Травмата ще отнеме години за преодоляване“: Атаката на Хамас разтърси израелската подкрепа за мир

От нашия специфичен сътрудник в Израел – Смъртоносните борби сред Израел и Хамас върнаха на напред във времето дълготрайния израелско-палестински спор, подхранвайки интернационалните апели за възкръсване на латентния кротичък развой в Близкия изток. Но към момента ли се чуват молбите за мир измежду цялата контузия? FRANCE 24 беседва с израелски мирни деятели и някогашни държавни чиновници за вероятностите за спокойно споразумяване в Близкия изток.

Палестинската въоръжена формация Хамас предприе невиждана офанзива против Израел на 7 октомври, като умъртви повече от 1400 души – множеството от които цивилни – и взе повече от 200 заложници в линията Газа. Ужасната кланица, която провокира яростен ответен удар от страна на израелската войска, раздруса надълбоко израелското общество, карайки даже някои от най-умерените израелци да оставят глухи за апелите за мир. Докато мнозина виждат изкореняването на Хамас като причина за предстоящ мир, други предизвестяват, че актуалният цикъл на принуждение единствено ще аргументи повече премеждия.

„ Има моменти, когато, с цел да постигнете мир, би трябвало да водите война “

Ярив Опенхаймер е някогашен общоприет секретар на израелската застъпническа група Peace Now и сегашен началник на обединението с две страни, която приканва за завършек на израелската окупация на Западния бряг и Източен Йерусалим.

„ Имаме да се надигнем лице в лице с действителността. След тази жестока офанзива даже хората, които имат вяра в мира, са ядосани и подозрителни към палестинците. Това е контузия, която ще отнеме години, с цел да се преодолее. Днес поддръжката за евакуиране на войски и заселници или за съглашение с палестинците е не е реалистично поради публичното мнение в Израел. Не можем да пренебрегнем това.

От друга страна, войната предлага опция за смяна на сътрудниците в договарянията за мир. Никой в ​​Хамас не беше подготвен да приказва с израелците. Ето за какво постоянно сме поддържа съглашение с палестинската власт, с (президента на палестинската власт) Абас, с ООП (Организация за избавление на Палестина), тъй че този спор да се преглежда като политически, а не като набожен.

Агитка на Avaaz: „ Нито Хамас, нито Фатах могат да настояват, че съставляват палестинския народ "

Фактът, че има късмет да бъде отстранен Хамас и да се разреши на палестинската власт в последна сметка да си възвърне контрола над линията Газа, е позитивен и окуражаващ подпишете за тези от нас, които биха желали един ден да видят съглашение с палестинския народ.

Ако бях палестинец, щях да се опасявам от хората на Хамас, тъй като в случай че те могат да създадат това на израелците, те също могат да го създадат на палестинците. Днес те са очевидци на разрушенията, произлизащи от тези жестокости, което значи, че палестинците в Газа страдат доста. Посланието към палестинците е ясно: в случай че изберете този път, резултатът ще бъде същият. Жестокостта на нападението (7 октомври), отвличането на деца, дами и осъществяването на неща, които са просто зли, не може да бъде признато. Това не е битка за опозиция против окупационна мощ, а закононарушения против човечеството.

Има моменти, когато, с цел да постигнете мир, би трябвало да водите война. И това е, което се случва сега. Но към момента се надявам, че в кратковременен проект това злополучие ще отслаби поддръжката на палестинците за Хамас в Газа, което на собствен ред ще помогне за основаването на по-добри условия на живот за жителите на Газа. Вярвам в демокрацията. Вярвам, че би трябвало да имаме идентични права. И в случай че желая да реализира задачата си, в случай че желая да почитам полезностите си, би трябвало да изберем решението с две страни.

„ Нов цикъл на принуждение няма да донесе непоклатимост в района “

доктор Тарек Абу Хамед е шеф на Института за екологични проучвания Arava, чиято цел е да предизвиква трансграничното съдействие по въпросите на околната среда.

„ Определям се като израелски палестинец. Някои хора харесват това, други не. Те избират да кажа, че съм израелски арабин. Но в тези ужасни времена аз съм просто човешко създание, което е надълбоко засегнато от това, което видяхме и от двете страни.

Това, което се случи, ни шокира надълбоко. Трябва да спре. Това би трябвало да бъде доста мощен апел за пробуждане за всички. Нов цикъл на война, нов цикъл на принуждение няма да донесе непоклатимост в района. Единственият дълготраен метод да се вкара мир в Близкия изток е да се съберат хората, да се предизвикват съгласие, с цел да изградим мирното и заслужено общество, от което всички се нуждаем. Войната не е решението и няма да докара до резултати. Никой не печели във война. Кое е най-лесното нещо да се направи? Създаването на мир е по-трудно. Мирът се прави сред врагове. Особено когато става въпрос за две общности, които са толкоз надълбоко ранени, както душевен, по този начин и физически. Но би трябвало още веднъж да съберем хората, с цел да изградим това доверие, с цел да осигурим ярко бъдеще за нашите деца.

Срещал съм доста хора, както в Израел, по този начин и в Палестина: голямото болшинство желаят да живеят в мир. Но ние не приказваме задоволително, нито от двете страни, за значимостта на мира. Основното достижение на екстремистите и от двете страни е разделянето на израелското и палестинското общества. Те се хранят с нашия боязън и съмнение един към различен, само че и от двете страни има доста надеждни хора. Надявам се, че след тази война и двете страни ще приказват по-силно за значимостта на мира.

„ Повече от всеки път би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да реализираме мир “

Гадир Хани е израелски арабски деятел, член на Women Wage Peace и Standing Together.

„ Акре не беше по този начин, когато бях дете. Има доста напрежение и боязън и от двете страни. Доверието има беше разрушен след протестите през май 2021 година (между араби и евреи). Можете да усетите страха, когато говорите с хора и вървите по улиците.

Никой не беше квалифициран за случилото се на 7 октомври. Трябва да засилим връзките си с палестинската власт да откри спокойно съглашение, в противоположен случай спорът ще стане по-тежък и по-болезнен. Повече от всеки път би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да реализираме мир. Аз съм палестинец-израелец и макар че е мъчително [да призная], част от израелското население също ни вижда като врагове. Особено след палестински офанзиви против израелци и други военни интервенции. Мнозина споделят, че хората са дали своят вот за Хамас и това ме плаши. Мисля, че бъркат. Децата [които умират] не са изберете Хамас.

„ Отказвам да бъда обвързван с Хамас “: жителите на Газа в Париж се оплакват от възбраната на пропалестинските митинги

Живях 22 години в Негев (южен Израел) и аз принадлежах към група, наречена Другият глас. Веднага се свързах с приятелите си и за жалост двама от моите другари евреи бяха нападнати. Единият избяга и се криеше в подслон, само че другият евентуално е бил похитен. Много е мъчително.

Не желаех да виждам фотосите и видеоклиповете, само че се пробвам да оказа помощ за намирането на изчезналите хора. Не съм виждал най-лошите, само че трябваше да приказвам за тях. Написах известие в обществените медии, с цел да прикани за спокойно взаимно битие, и още едно, когато осъзнах ужаса (на офанзивата на Хамас). Призовах водачите да осъдят изрично тези жестокости.

Не знам дали решението за две страни е реалистично. Съществува и концепцията за една страна за двата народа с две разнообразни държавни управления. Всяка ще действа независимо, само че със независимост на придвижване. Не знам какво желая сега, почтено казано.

Ето за какво би трябвало да имаме смели водачи, които да излязат напред, с цел да изяснят нещата. Трябва да вземете поради гледната точка и от двете страни. Важно е дамите да бъдат включени в договарянията. Ето за какво нося този щифт 1325. Това е номерът на резолюцията на Организация на обединените нации, призната през 2000 година, която гласи, че страните би трябвало да усилят присъединяване на дамите в мирните договаряния. Приносът на дамите в мирните съглашения в Ирландия и Южна Африка оказа помощ за запазването на споразуменията.

Аз също желая да бъда част от полемиките, тъй като съм палестинец и израелски жител. Имам значима роля в превъзмогването на пропастта сред двете култури. “

„ Не можем да сключим мир с диваци “

Орен Хелман е някогашен началник на държавната пресслужба при премиера Бенямин Нетаняху.

„ Винаги сме говорили за мир и сигурност; не можеш да имаш едното без другото. Ние сме кротичък народ. В Израел поздравяваме хората с думата „ шалом “, което значи мир. Но не можем да сключим мир с диваци, с варвари, които убиват деца и оживели от Холокоста и които отвличат дами, деца и инвалиди.

Трябва да убием всички членове на Хамас. Всъщност трябваше да го създадем от дълго време. Мислехме, че можем да ги съдим по западните стандарти. Мислехме, че имаме работа с човешки същества. Част от света към момента ги счита за борци за независимост, само че те не се борят за мир, нито за свободата на палестинците. Ако желаеме мир и в случай че страните към нас също желаят мир, тогава би трябвало да ги унищожим тъкмо както светът унищожи Ал Кайда, ISIS (групата на Ислямска държава) и всички луди хора, които се пробват да убият тези, които не го вършат мисли като тях. Ще приказваме с тях с нашите пушки и оръдия.

„ Върнете бебето ми живо “: Семействата на израелски заложници се вкопчват в вяра

Мисля, че в този момент е моментът цивилните в Газа да се надигнат против Хамас, тъй като е Очевидно Хамас не ги е грижа за тях. Преди към 17 години Хамас бе определен на свободни избори и от този момент хората в Газа в никакъв случай не са казвали нищо срещу. Ако отделим терористите от популацията, тогава може би ще се случи нещо.

Израел е доста морална страна. Ние не убиваме цивилни. Ние не убиваме деца. [Бележка на редактора: Здравните управляващи в Газа споделят, че минимум 5000 души са били убити в двуседмичната бомбардировка на Израел, към 40% от тях деца]. Те обаче убиват личните си деца. Те даже излъгаха за болничното заведение в Газа, където ракета, която изстреляха, се върна, с цел да ги удари. Само за един час те преброиха 500 мъртви. Как можеш да събереш толкоз доста за един час? Не им пука за хората. Нямаме нищо срещу арабите. Нямаме нищо срещу мюсюлманите. Но имаме доста срещу тези, които направиха втори Холокост. Имаме право да търсим възмездие.

Хората в Палестинската власт към момента имат вяра, че имат право на завръщане [Бележка на редактора: дългогодишна рекламация на палестинци за земите, изгубени през Палестинската война от 1948 година и Шестдневната война от 1967 г.]. Къде желаят да се върнат? Тук в Израел? В Рамла, Яфа, Хайфа и Тел Авив? Това значи, че те не признават правото на Израел да съществува. Преди да приказват за мир, те би трябвало да се откажат от правото си на връщане. Те би трябвало да схванат, че Ерусалим е нашата столица и че в случай че желаят мир с нас, би трябвало да се отърват от всички тези терористи.

„ Газа и Ливан би трябвало да бъдат демилитаризирани “

Цви Хаузер е някогашен секретар на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху и някогашен ръководител на комисията по външни работи и защита в Кнесета.

„ Не можем да позволим на тези терористични групи да не престават да имат вяра, че могат да изстрелват ракети по цивилни всяка седмица или месец. Трябва да променим тактиката и да демилитаризираме Газа и Ливан. Това е проблем за интернационалната общественост и свободния свят. Това, което виждате в Израел през 2023 година, ще се случи във Франция през 2033 година

Не става въпрос за възмездие. Става дума за схващане на казуса. Идва миг в историята, когато би трябвало да измененията тактиката, с цел да доведете този район до по-голяма непоклатимост, мир и сигурност. Защото това, на което станахме очевидци преди две седмици, беше в прорез с хуманността, с нашите демократични и човешки полезности. И това не може да бъде част от играта. Мирът в Близкия изток ще бъде вероятен единствено откакто нашите съседи схванат, че Израел е част от решението, а не казусът. И с цел да се случи това, би трябвало да спечелим войната против иранските ислямистки екстремисти и техните теории, тъй като те са тези, които се пробват да накарат района да повярва, че Израел може да бъде отстранен. Първо би трябвало да победим това извънредно разбиране.

Има два метода да разберем обстановката в Близкия изток. Има хора, които считат, че Израел е казусът, и такива, които имат вяра, че Израел е част от решението. Видяхме го със споразуменията от Ейбрахам: от ден на ден страни в района схващат, че Израел е част от решението. Може да донесе голям принос за района, предоставяйки технологии, здравни услуги, просвета. Това е нашата историческа позиция, корените на еврейския народ. Но има и страни, които имат вяра, че би трябвало да възприемат концепциите от 11 век против евреите, живеещи в Близкия изток.

Случилото се преди две седмици е покруса за фамилиите, за нашата нация. Но е повече от това. Не е единствено прочувственият аспект. В интерес на свободния свят е Израел да завоюва тази война. ”

Тази публикация е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР