От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника

...
От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника
Коментари Харесай

Истина или лъжа: превозват ли танкове през наша територия към Украйна?

От началото на войната в Украйна напредването на военна техника на територията на България постоянно поражда обезпокоени мнения и изказвания в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни дейности.

Преди година да вземем за пример наличието на американски военни в София провокира терзания, че се разполагат сили на САЩ в България. Твърдението беше опровергано от Екипа на инспекция на обстоятелства на БНР, който откри, че преминаването на военнослужещите е общоприета процедура.

За да не се стига до неверни тълкования, Министерството на защитата регулярно предизвестява за сходни планувани процедури - придвижването на военна техника и военнослужещи, което нормално се постанова поради учения и паради. 

Въпреки предизвестията обаче преминаващите по пътищата военни конвои консуматори не престават да всяват суматоха в обществените мрежи и внушават, че се готви изпращане на български бойци на бойното поле в Украйна.

Така да вземем за пример в необятно споделяно във фейсбук видео от 12 март се виждат камиони с непозната регистрация, които транспортират тежка военна техника. В описанието на клипа се показва, че той е сниман по пътя за Сливен и се превозват танкове. Авторът на видеото пита:

" За каде са, и дали не ни готвят за разчленен въглен на бойното поле? “ (оригиналният правопис е непокътнат, бел. ред.) "


Коментиращите под видеото възприемат по друг метод сниманото, само че най-често като дейности по изпращане на военна техника в Украйна.


Твърдението ревизират в постоянната рублрика за 
Твърдение: Чуждестранни камиони транспортират на 12 март през наша територия танкове до Украйна
В отговор до БНР от пресцентъра на Министерството на защитата прецизираха, че на 12 март, когато се твърди, че е снимано оповестеното видео, е осъществявано предислоциране на бойни машини на пехотата (БМП), каквато в действителност е техниката, снимана във видеото.

Още на 8 март пресцентърът на МО е разпространил информация за идно напредване на личен състав и военна техника по републиканската пътна мрежа по отношение на ротация на военни формирования от съюзнически армии, които вземат участие в взаимната подготовка с военнослужещи от Българската войска.

" Военнослужещи от Сухопътните войски на Съединени американски щати ще се транспортират от 10 март до края на месеца от цивилен летища в столицата и страната ", показват още от МО.

В интервала от 11-17.03 военна техника на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група на НАТО в България се е придвижвала по републиканската пътна инфраструктура от границата с Република Гърция към образователен полигон „ Ново село “. Автоколоните са били ескортирани от екипи на работа " Военна полиция ".

В петък, 22 март, българското Министерство на защитата още веднъж предизвести за напредване на военна техника:

" В последната седмица на март и първоначално април 2024 година военнослужещи и военна техника от състава на българския боен контингент, който ще се включи в състава на Регионално командване " Запад " на интервенцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), ще се придвижват по републиканската пътна мрежа към границата с Република Северна Македония. Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на Служба " Военна полиция ".
Заключение
Твърдението, че на 12 март през наша територия се транспортира военна техника до Украйна, е НЕВЯРНО. В този ден е осъществявано предислоциране на бойни машини на пехотата във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които вземат участие в взаимната подготовка с военнослужещи от Българската войска. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР