Тези снимки не показват украински „деца“, изпратени на фронта

...
От началото на войната в Украйна някои твърдят, че в
Коментари Харесай

От началото на войната в Украйна някои твърдят, че в украинската армия се вербуват „деца“. Три вирусни снимки, за които се твърди, че показват гробове на много млади войници, бяха споделени от средата на август като доказателство за това явление. Две от тези три снимки обаче са манипулирани и всъщност показват местата за погребение на възрастни мъже.

Ако имате само минута

Три снимки на гробове са използвани като доказателство за използването на деца войници от украинските въоръжени сили. Успяхме да проследим произхода на две от тези снимки: едната е на 21-годишен мъж, чието лице е цифрово заменено с младо момче. Другата снимка е на 26-годишен мъж, чието лице, име и дата на раждане са дигитално променени. Не успяхме да определим източника на третата снимка.

Проверката на фактите, в детайли

„UA вече изпраща деца на клане. Третата не беше дори 17...“ се казва в тази публикация от 17 юли в X (бивш Twitter), видяна повече от 130 000 пъти. Акаунтът редовно споделяше проруска дезинформация.

Трите споделени снимки показват рамкирани снимки на войници, убити на фронта, лицата им изглеждат млади.

21-годишен украински войник

Първото изображение в публикацията показва снимка в рамка на младо момче. Снимката е на пода, заобиколена от свещи и украински знамена. В долната част на снимката има изписана дата на раждане и смърт. Датата на раждане е февруари 2005 г., което показва, че момчето е било само на 18 години по време на смъртта през юни 2023 г.

Въпреки това, едно просто обратно търсене на изображения в Yandex, руската търсачка, разкрива истинския произход на това изображение в статия от януари 2023 г., публикувана от украинската онлайн медия Vikna.if, за погребението на 21-годишен украински войник.

На оригиналната снимка има друг мъж, който изглежда по-възрастен. Няма и дата на раждане или смърт, което показва, че вирусната снимка е била дигитално редактирана.

Друг войник... на 26 години

В публикацията от 17 юли втора снимка показва гроб, покрит с цветя в цветовете на Украйна, върху който стои рамкиран снимка на младо момче. Според табелата над рамката момчето е родено през септември 2006 г. и е починало през май 2023 г., на 16-годишна възраст.

Обратно търсене на изображение (щракнете тук, за да видите как) отново разкрива оригиналната снимка. Публикувано е от потребител на Instagram през юни 2023 г. и показва различен, по-възрастен мъж. Името и датите също са цифрово променени: мъжът е роден през 1996 г., а не през 2006 г.

Une publication partagee par Михайло Рафальський (@rmykhailo_i)

Екипът на наблюдателите на FRANCE 24 обаче не успя да идентифицира произхода на третата снимка, споделена във вирусната публикация от 17 юли.

Това не е първият път, когато твърдението, че Украйна използва „деца войници“, се споделя от проруски акаунти в социалните мрежи.

През януари нашият екип проучи видеозапис, за който се твърди, че показва три „деца“, изпратени на фронта от Украйна, две от които успяхме да идентифицираме и всъщност са пълнолетни. На въпрос на нашия редакционен екип неправителствената организация Amnesty International заяви, че „не е запозната с документирани случаи на деца войници в украинската армия“. Оттогава все още не сме идентифицирали никакви изображения, показващи деца, набирани от украинската армия.

Това видео наистина ли показва деца на фронтовата линия на войната в Украйна?

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР