От началото на войната на 7 октомври конфликтът между Израел

...
От началото на войната на 7 октомври конфликтът между Израел
Коментари Харесай

Световните знаменитости срещу кампанията на ЦАХАЛ в Газа

От началото на войната на 7 октомври спорът сред Израел и Хамас се трансформира във все по-поляризираща тематика за диспути в целия свят. Изглежда, че в сегашния социално-политически климат мъчно се намира място за нюансирано мнение даже измежду звездите. Хората гневно приканват всеки да избере страна в спора, а доста звезди, които се пробват да споделят по-обстойна позиция по отношение на ориста на палестинците, в последна сметка се сблъскват с последици, свързани с кариерата им, както и с рецензии и ответни реакции.


Войната стартира на 7 октомври, откакто Хамас предприе най-тежкото нахлуване в историята на Израел при което починаха повече 1200 души, множеството от които цивилни. Хамас също по този начин взе 240 заложници.

В отговор Израел стартира огромна акция с тежки бомбардировки по въздух, а по-късно и сухопътна интервенция в Газа, при която съгласно държавното управление на Хамас са починали 14 100 души, хиляди от които деца. Израел прекъсна достъпа до храна, вода и електричество, както и до интернет в Ивицата Газа. Освен това бомбардира голям брой бежански лагери и болница " Ал Шифа " под предлог, че високопоставени сътрудници на Хамас се крият там и употребяват хванатите в капан цивилни като жив щит. По последна информация шефът на лечебното заведение доктор Мохамед Абу Салмия и няколко други високопоставени медицински чиновници също са били задържани от израелските сили.

Всички тези събития провокираха международен спор и мнозина показаха обществено отвращение от филантропичната рецесия в Газа и почтените жертви, в това число интернационалните организации като организациите на Организация на обединените нации, Червения кръст, Червения полумесец, Репортери без граници и редица други.

Все по-голям брой артисти, комици и музиканти приканиха за преустановяване на огъня в Газа и Израел. Част от тях подписаха отворено писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Дрейк, Дженифър Лопес, Бела и Джиджи Хадид, Зейн Малик, Франк Оушън, Рейчъл Макадамс, Оскар Айзък, Брадли Купър, Дейвид Ойелоуо, Бен Афлек, Кристен Стюарт, Чанинг Тейтъм, Куинта Бронсън, Сандра О и Хоакин Финикс, както и доста други, желаеха да се постави завършек на " опустошителната загуба на животи и разгръщащите се ужаси ".

" Молим Ви, като президент на Съединените щати, да наградите за незабавна деескалация и преустановяване на огъня в Газа и Израел, преди да бъде изгубен още един живот ", се сподели в писмото, оповестено от организацията Artists 4 Ceasefire. " Вярваме, че всеки живот е заветен, без значение от вярата или етническата принадлежност, и осъждаме убийствата на палестински и израелски цивилни жители. "

Групата моли администрацията на Байдън и всички международни водачи да почетат всички животи в Свещените земи, като прикани за преустановяване на огъня, прекъсване на бомбардировките в Газа и освобождение на заложниците.

" Освен болката и траура за всички хора там, дружно с околните им по света, ние се водим от непреклонната воля да отстояваме нашата обща човещина ", приключва писмото. " Отказваме да разкажем на бъдещите генерации историята на нашето безмълвие, и безучастие - по какъв начин сме стояли в профил и не сме създали нищо. "

Анджелина Джоли, която е световноизвестна с филантропичната си активност в редица страни, също изрази своята позиция в Инстаграм:

" Подобно на милиони хора по света, прекарах последните седмици отвратена и ужасена от терористичната офанзива в Израел, от гибелта на толкоз доста почтени цивилни, и се чудех по какъв начин бих могла да оказа помощ. Аз също се апелирам за незабавното и безвредно завръщане на всеки пленник и за фамилиите, които носят невъобразимата болежка от убийството на обичан човек. Преди всичко за убитите деца и за множеството от тях, които са станали сираци. Това, което се случи в Израел, е терористичен акт. Но това не може да оправдае почтените животи, погубени при бомбардировките на цивилното население в Газа, което няма къде да отиде, няма достъп до храна и вода, няма опция за евакуация и даже няма главното човешко право да пресече границата, с цел да потърси леговище. Фокусът ми е върху хората, разселени от насилието във всевъзможен подтекст. Газа има население от над 2 милиона души (половината от които деца), които живеят под тежка обсада от съвсем две десетилетия, в допълнение към десетилетията на разселване и занемареност. Лимитираният брой камиони с помощи, които влизат в територията, са дребна част от това, което е належащо (и е било доставяно всекидневно преди сегашния конфликт), а бомбардировките всекидневно провокират нови отчайващи филантропични потребности. Отказът на помощи, гориво и вода е групово наказване за народа. Човечеството изисква неотложно преустановяване на огъня. Животът на палестинците и на израелците - както и на всички хора по света - има еднообразно значение. "


Актьорът Марк Ръфало се трансформира в обект на бурни рецензии в обществените мрежи, откакто на 19 октомври показа петиция за " Прекратяване на кръвопролитията на деца " в Израел и Газа.

Британският артист и рапър, притежател на " Оскар ", Риз Ахмед прикани за преустановяване на " безразборните бомбардировки на цивилното население и жизненоважната инфраструктура на Газа, отхвърли от храна, вода и електричество и насилственото изселване на хората от домовете им " в платформите си в обществените мрежи. " Това са неоправдани военни закононарушения ", акцентира той. " Трябва да се сложим на мястото на хората от Газа, в този момент, преди всички да преминем точката, от която няма връщане обратно ". Актьорът от " Звукът на метала " в това време осъди дейностите на Хамас, като назова нападението " ужасяващо и морално погрешно ".

Холивудската организация за гении UTA се отхвърли от Сюзън Сарандън като клиент, откакто тя направи изказване на пропалестинско шествие.

Носителката на " Оскар " участва на няколко шествия в поддръжка на Палестина и си навлече рецензии поради думите си: " В момента има доста хора, които се опасяват да бъдат евреи и усещат какво е да си мохамеданин в тази страна ".

В забележките си, Сарандън насърчи другите да продължат да се изричат в поддръжка на палестинците във войната сред Израел и Хамас. " Хората задават въпроси, изправят се, образоват се, отдръпват се от промиването на мозъци, което е почнало, когато са били деца ", сподели Сарандън. Тя насърчи присъстващите да " бъдат мощни, търпеливи, ясни и да застанат до всеки, който има смелостта да изкаже мнението си " и благодари на " еврейската общественост, която излезе, с цел да ни поддържа ".

Уволнението на Сарандън от UTA е следващият сходен случай от последните седмици. Миналия месец Маха Дахил, съ-ръководител на CAA, подаде оставка от борда на организацията, откакто показа история в инстаграм, в която се сподели: " Какво е по-разтърсващо от това да станеш очевидец на геноцид? Да бъдеш очевидец на отричането му, до момента в който той се случва пред очите ти. В момента научаваме кой поддържа геноцида ".

Обяснимо е, че във времена като актуалните доста хора се обръщат към обществени персони, които имат огромен обществен капитал, имайки поради хилядите и даже милионите им почитатели. Това изяснява за какво тяхната позиция в тези бурни времена се оказва в действителност значима за сформирането на общественото мнение. Яроста на двете страни в спора, който наподобява неразгадаем, иглежда занапред ще докара освен до погубени човешки животи, само че ще се отрази на реномето на редица звезди, градено в продължение на години. /БГНЕС

------------------------------------------------------------

Катерина Танева, Международен отдел на Агенция БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР