От началото на тази година Министерството на околната среда и

...
От началото на тази година Министерството на околната среда и
Коментари Харесай

223 000 лв. за нанесени от мечки щети тази година - масово отиват на едно място

От началото на тази година Министерството на околната среда и водите е изплатило 223 000 лв. компенсации за нанесени вреди от типа кафява мечка. До началото на септември 2021 година са изплатени към 128 000 лева Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов възобнови заплащането и през вчерашния ден са преведени към 95 000 лв..

Около 90-95% от вредите се срещат на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда Смолян. Това се дължи на събитието, че от една странна в Родопите е съсредоточена най-голямата част от популацията на кафява мечка, а въпреки това районът се характеризира със релативно малко население, обитаващо села и махали в планината, надлежно местообитанието на мечките и хората е споделено. Това неизбежно води до спор и в случай че той не бъде понижен, ще докара до бракониерство.
" Часът на Земята " у нас ще бъде за опазването на мечките
„ Часът на Земята “ у нас тази година ще бъде отдаден на опазването на мечките в България, заяви Калина Бояджиева от WWF, к...
Прочети повече
Сигналите се получават от разнообразни институции, горските и ловни стопанства, Регионална инспекция за опазване на околната среда, национални паркове, общините, полицията и телефон 112.

Щетите се изплащат въз основа на направен от Комисия протокол за определяне на вредата, като оценката на вреди се дефинира на база пазарните цени в съответния регион.

За тази година нанесените вредите са рекорден брой. До момента в Министерството са постъпили оферти за 160 компенсации, като към момента има преписки, които са в развой на обработка.

За съпоставяне, през 2020 година има подадени общо 128 заявки за компенсации за към 105 000 лева
В Смолянско гръмнаха сдобила се с огромна популярност мечка тъкмо преди да получат позволение  
В гориста околност покрай смолянското село Арда е открито тялото на мечка, която от към един месец прави нападения в селскостопанс...
Прочети повече
Големият брой нападения се дължи главно на неналичието на храна в горите и навлизането на индивида, в това число с коли, в естествените местообитания на мечката, както и на климатичните промени. Нанесените вреди са най-вече върху селскостопански животни и продукция и пчелини.

„ Запазване на биоразнообразието в България е един от главните ми цели “, съобщи министър Борислав Сандов. Той посочи, че изплащането на компенсации е един от най-хубавите механизми за понижаване на спора мечка-човек и в този смисъл е директна консервационна мярка за запазване на типа.

Предвид спецификата на типа кафява мечка, съществена опасност за нея е бракониерството, само че въпреки всичко през последните години популацията на типа е релативно устойчива.

Тази процедура на обезщетяване е оценена като доста сполучлива, както от Европейската комисия (ЕК), по този начин и на разнообразни експертни конгреси. Щетите от кафява мечка се изплащат на съображение Закона за лова и запазване на дивеча. Тази добра процедура се ползва от Министерство на околната среда и водите от 2003 година

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР