От началото на следващата година МРРБ възнамерява да намали цената

...
От началото на следващата година МРРБ възнамерява да намали цената
Коментари Харесай

Зам.-министър Явор Пенчев: Няма да отстъпим пред искането на превозвачите за тол системата

От началото на идната година Министерство на регионалното развитие има намерение да понижи цената на винетката за леките коли. Това съобщи в " Денят стартира " на Българска национална телевизия зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Явор Пенчев.

Регионалното министерство обаче няма да отстъпи пред настояването на превозвачите да не се уголемява обсегът на тол системата за тежкотоварния трафик, безапелационен беше Пенчев.

Той изясни, че републиканската пътна мрежа се състои от към 20 000 км. пътища, от които едвам 3115 км. са платени за тежкотоварните коли. В същото време притежателите на леки коли заплащат такса без значение дали се движат по автомагистрала, второразреден или даже третокласен път. Така сега две трети от приходите от винетки постъпват от леките коли, които амортизират пътищата по-малко, а единствено една трета - от тежкотоварния трафик.

" Няма да се подадем на натиска, тъй като това би било извънредно незаслужено към цяла България. Разбирате, че няма логичност в съществуването на тол системата, в случай че тя не събира пари от ползвателите, които най-вече замърсяват. Така че, доколкото зависи от Министерство на регионалното развитие, такова отсрочване няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет.

По сметки на Министерство на регионалното развитие разширението на обсега на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи изключително доста транспортите. Явор Пенчев даде образец, че с новите такси транспортът на 16 хляба или на 10 кг. сирене се оскъпява приблизително с 1 стотинка, а автобусния билет - с 11 стотинки.

По настояването за превозвачите за ограничения против скъпите горива Министерски съвет ще работи доколкото това е възможно в европейското законодателство, добави той.

В края на предходната седмица е почнало подписването на първите съглашения за поправки на пътищата у нас. Все още не е ясно какъв брой време ще отнеме реконструкцията на тунел " Ечемишка " на Автомагистрала " Хемус ", тъй като потребност от незабавен ремонт имат и прилежащия виадукт, и обходния път за тежкотоварния трафик.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР