От началото на разработката на находището „Шах Дениз“ в Азербайджан

...
От началото на разработката на находището „Шах Дениз“ в Азербайджан
Коментари Харесай

На 104,2 млрд. куб м газ и 25,1 млн. тона петрол се изчислява досегашният добив от „Шах Дениз“ в Азербайджан


От началото на създаването на находището „ Шах Дениз “ в Азербайджан до момента е сбъднат рандеман на 104,2 милиарда куб м газ и 25,1 млн. тона нефт. Това е съобщил министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов в границите на IV Международен конгрес на SOCAR в Баку отдаден на добива, търговията, логистиката, нефтопреработката и нефтохимията в Каспийския район и Централна Азия, оповестява Trend.

По думите на министъра, за този интервал са били експортирани 69,7 милиарда куб м газ, чийто рандеман е сбъднат от находището.

През интервала януари-март тази година производството на газ в страната се е нараснало с 25,1 % спрямо аналогичния интервал на предходната година, което съставлява 9,1 милиарда куб м газ. Експортът на газ за този интервал се е нараснал с 26,6 % до 3,2 милиарда куб м газ е добавил Шахбазов. На добива от „ Шах Дениз “ се падат 4,3 милиарда куб м газ и 1 млн. тона кондензат.

Договорът за създаването на морското находище „ Шах Дениз “ е подписан на четвърти юни 1996 година В сходство с подписани на 17 декември 2013 година в Баку документи, договорът за създаването на „ Шах Дениз “ е удължен от 2036 година до 2048 година, а дяловото присъединяване на SOCAR и BP (оператор на проекта) се е нараснало до 16,7 % и 28,8 % надлежно.

Дяловото систематизиране измежду участниците в съглашението е както следва: Вербовъчна разработка (оператор) – 28,8 %, AzSD – 10 %, SGC Upstream – 6,7 %, Petronas – 15,5 %, Lukoil – 10 %, NICO – 10 %, TPAO – 19 %.

Доказаните ресурси от находището съставляват 1,2 трлн. куб м газ и 240 млн. тона кондензат, напомня изданието.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР