От началото на пандемията парите, които емигрантите изпращат в България,

...
От началото на пандемията парите, които емигрантите изпращат в България,
Коментари Харесай

Парите, които емигрантите изпращат в България, намалели с 87%

От началото на пандемията парите, които емигрантите изпращат в България, са намалели с 87%, демонстрират данните на Българска народна банка, съобщана Българска национална телевизия. Миналата година те са превели на околните си 161 милиона евро.

Причината за фрапантния спад е, че доста българи са изгубили работата си поради коронавирус рецесията и са се прибрали по родните си места.

Пандемията изпрати над 30 хиляди български емигранти назад у дома. Поне толкоз са с нова адресна регистрация у нас. Броят им обаче е доста по-голям. Заради коронавирус рецесията нискоквалифицираният личен състав първи е изгубил работата си, както и заетите в ресторантьорския и хотелиерския отрасъл. Това е една от аргументите парите на българите в чужбина да се стопят седем пъти, откогато пандемията владее света. Икономическите анализатори също не са оптимисти, че в идващите 10 години приходите на българите зад граница ще се усилят. Въпреки това най-вече пари у нас идват от Германия, Съединени американски щати, Испания и Англия.

След 22 години в Лондон Нина Христова се прибира в Русе. Този път вечно. Тя споделя:  " Ситуацията във Англия не е добре. Много българи се прибират, тъй като употребяват обществената система. Спряха, трансформираха я, Слава богу. Имам компания, работя с българи и не желая да работя с тях. Това ми е болна тематика. "

Благодарение на компанията си за разчистване, всеки месец Нина е заделяла средства, с цел да оказва помощ на татко си.

" 200 лв. отиват за медикаменти, 400 лв. му е пенсията, 200 остават. Направете калкулация какъв брой пари би трябвало да му изпратя, с цел да живее обикновено ", споделя Нина Христова.

Заради рецесията доста от българите в чужбина към този момент получават по-малки хонорари.

" Тези пари понижиха в порядъка на 75-80 %. Колкото и да са спестовни българтите, доста дребна част могат да заделят. Те заделят в порядъка на 200-300 евро. Разбира се, това е над минималната пенсия у нас и те подкрепят своите родители ", разяснява Красимир Ениманев, началник на катедра „ Икономика “ в районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “.

Йорданка Спирова за последно е видяла внучката си преди 14 години, когато й е гостувала в Германия. Няма самообладание да чуе гласа й по телефона.

" Праща ми медикаменти, някой лев, когато може. Прекарваме живота някак си нищожно тъй като доста работихме, малко пенсия вземахме. Казва: Бабо, обичам те! Мога с това да ти оказа помощ ", споделя Йорданка Спирова.

Внучката на баба Йорданка няма желание да се прибира в България. Тя, както и доста други квалифицирани експерти, са се открили трайно зад граница и са изтеглили фамилиите си.

" Заеха доста виновни места в тези страни и те взеха решение, че капиталите им ще са нужни там и тези капитали понижиха съвсем до 50 на 100 от тези, които идваха преди, и тези пари към този момент не са най-големият вложител в българската стопанска система ", добави Красимир Енимаев.

Най-малко пари българите зад граница изпращат през месец ноември, а най-вече през май.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР