От началото на номинацията на Иван Гешев за поста главен

...
От началото на номинацията на Иван Гешев за поста главен
Коментари Харесай

Биляна Гяурова: Притеснително е как Гешев се къпе в институционална любов

От началото на номинацията на Иван Гешев за поста основен прокурор, той безусловно се къпе в институционална обич, която идва както от страна на прокуратурата, по този начин и от страна на изпълнителната власт, което единствено по себе си е много притеснително.
Това съобщи пред БНР Биляна Гяурова – изпълнителен шеф на Българския институт за правни начинания, откакто прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет даде зелена светлина на Гешев за продължение към идващ стадий.Другото притеснително, съгласно нея, е, че в тази ситуация не може да се приказва за избор. Така се минира цялата процедура, счита тя и изясни:

„ Самият факт, че нямаме втори претендент, нямаме втори контрапункт, единствено по себе си слага процедурата под риск и демонстрира, че в страната сега се води борба – това е една междуинституционална борба. … Има институционален блян и от страна на законодателя, и от страна на прокуратурата да се дава отговор на публичните реакции. Дори и поради това, от позиция на държавното управление, трябваше да има още една номинация. Ако на 24 октомври Гешев бъде доказан за основен прокурор, това ще е една пирова победа, тъй като това ще е победа без конкурент “.

По думите й идващият неофициален стадий в процедурата е със период до 16 октомври, когато неправителствени организации, университетски институции и професионални организации могат да насочат въпроси към претендента за основен прокурор. Тя дефинира процедурата като невиждана.

„ Това, което се опитахме да създадем, беше самобитен прочит на законовите условия за основен прокурор, дали Иван Гешев дава отговор на тези условия, както и дали това е основният прокурор, който освен ние като общество, само че и който самата прокуратура желае “, разяснява Гяурова.

Тя се надява въпреки всичко, че във Висш съдебен съвет е останал някакъв здрав разсъдък, който ще разреши справедлива и реалистична преценка на 24 октомври:

„ Да не е замъглена от лицемерните мнения за поддръжка и от поръчките за едни прелестни 7 години. Не имам вяра, че те ще бъдат такива. Смятам, че има хора във Висш съдебен съвет, които не престават да имат вяра в думичката „ самостоятелност “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР