От началото на годината външният дълг е намалял с 8,7

...
От началото на годината външният дълг е намалял с 8,7
Коментари Харесай

Рекордно ниският външен дълг на Русия разкри нов проблем

От началото на годината външният дълг е намалял с 8,7 на 100 и през юли приближи минимума от края на 2006 година По-малко обаче не постоянно е по-добре. Трудностите с пласирането на облигации не разрешават привличането на средства за развиването на стопанската система, не всичко върви безпрепятствено с вътрешните вложения. Къде възнамеряват да вземат парите?

Да изхвърлим баласта

Въпреки глобите Москва извършва отговорностите си по външните заеми и поредно понижава зависимостта си от задгранични вложения. За половин година дългът понижа до 347,7 милиарда $ (минус 33 милиарда) и съвсем доближи 17-годишно дъно, когато беше 313,2 милиарда.

Правителството целеустремено понижава дълга от 2014 година Това е рационална политика в изискванията на намаляване на рублата - колкото по-слаба е тя, толкоз по-скъп е дългът в задгранична валута, също така кредиторите постоянно могат да я употребяват като лост. Изтичането на капитал обаче обезкървява стопанската система.

Русия има забележителен капацитет за увеличение на заемите. Техният дял от Брутният вътрешен продукт е едвам към 16 на 100, до момента в който Европейски Съюз, да вземем за пример, смята за сигурна цифра от 60 на 100. " Сега, когато би трябвало да се оправим със заместването на вноса, да подобрим успеваемостта на производството, да решим доста други проблеми, са нужни запаси. За да създадем това, можем да повишим прага на заемане ", изяснява Михаил Беляев, претендент на икономическите науки, финансов анализатор. В същото време дълговите отговорности ще бъдат сигурен и неинфлационен източник на финансиране.

Проблемът е, че съветските облигации не могат да бъдат пуснати обикновено на борсата. Държавите в положение на боен спор се смятат за ненадеждни кредитополучатели, оферират им се неизгодни условия. Всички страни, в това число другарските страни, са обект на тези правила на интернационално контролиране. Ситуацията се утежнява от усложнения с заплащането на купони и спомагателните наказания.

Така през април 2022 година Съединени американски щати вкараха цялостна възбрана за „ нови вложения “ в Русия. " Американската работа за надзор на задграничните активи заяви, че американските вложители могат да имат съветски облигации и да ги продават, само че закупуването на вторичния пазар не е позволено. Забраната се отнася освен за държавни облигации, само че и за корпоративни облигации ", напомня капиталов консултант Юлия Кузнецова.

По думите ѝ отстъпката по еврооблигациите на фирмите и Министерството на финансите е била от 30 до 60 на 100 на извънборсовия пазар. Следователно нови държавни облигации към този момент на практика не се издават.

Хранене на стопанската система

Според анализаторите изходът може да е вътрешното финансиране. " Много огромни предприемачи повдигнаха въпроса за приватизацията и бяха подготвени да похарчат към 30 трилиона рубли. Това значи, че има запаси за вложения. Остава вярно да подредим и представим инструментите ", отбелязва Беляев.

Не си коства да се разчита на излъчванията: тази рискована тактика е оправдана единствено в случай че стопанската система се развива динамично (около четири % от БВП). В този случай бюджетният недостиг се покрива от увеличение на паричното предложение, което по-късно се балансира от освобождението на артикули. Сега растежът на локалната стопанска система се обезпечава от отбранителната промишленост, само че в бъдеще е значимо бизнесмените да бъдат извадени от зимен сън. „ От февруари-март множеството компании заеха изчаквателна позиция: някои чакат всичко да се върне към естественото, до момента в който други чакат дотации “, споделя Беляев.

От позиция на обществените стратегии дотациите за бизнеса са потребни - страната не може да допусне закриване на предприятия, загуба на работни места и повишаване на бедността. Субсидиите обаче вредят на развиването на стопанската система, тъй като " консервират " производството: няма смисъл нещо да се усъвършенства и да става по-конкурентоспособно, откакто пари се дават така и така. „ Често предприемачите се оправдават със наказания и коронавирус “, обръща внимание специалистът. Междувременно дотациите се отпускат или от бюджета, или от Фонда за национално благосъстояние, който се попълня за сметка на налози и доходи от експорт.

Мудността на фирмите попречва развиването на различни източници на финансиране, като да вземем за пример директни вложения от физически лица посредством закупуване на акции и облигации. Кузнецова отбелязва, че вътрешният фондов пазар е едва развъртян. Само два % от руснаците са дейни вложители, до момента в който в Съединени американски щати те са 60-80%. А в изискванията на приключване на непознати средства е належащо развиването на частно вътрешно финансиране.

В ръцете на хората

Надяваха се да решат този проблем посредством въвеждане на Облигации на федералния заем. Те имат висока рентабилност - към осем %, което разрешава да се влага даже при ниски облаги. Предполагаше се, че популацията ще свикне да работи с скъпи бумаги и държавните облигации ще станат междинна стъпка към навлизането на фондовия пазар.

Засега обаче финансовата политика не разрешава осъществяването на този проект. Предстоящото повишение на главния лихвен % от Централната банка до осем % ще докара до повишение на лихвите по депозитите и ще направи неизгодно пазаруването на облигации. „ Поддържането на облигациите на сегашните осем % към този момент е доста скъпо и с цел да останат привлекателни, ще е належащо да се усили доходността до 8,5-9 % “, изяснява Беляев. Малко компании могат да се конкурират с подобен индикатор.

Така че е малко евентуално нови принадлежности да се появят в близко бъдеще. Експертите считат, че наклонността за понижаване на държавния дълг ще продължи. До края на годината той може да падне до 300 милиарда $, допуска претендентът на икономическите науки Лазар Бадалов. Това ще докара до утежняване на платежния баланс и ще окаже спомагателен напън върху курса на рублата. В бъдеще ще се наложи преориентиране към заеми във валути на другарски страни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР