От началото на годината в Центъра за безопасен интернет са

...
От началото на годината в Центъра за безопасен интернет са
Коментари Харесай

35 000 сигнала за киберпрестърпления подадени в Центъра за безопасен интернет

От началото на годината в Центъра за безвреден интернет са постъпили рекордните 35 000 сигнала за киберпрестърпления. Това заяви за стратегия " Хоризонт " на БНР Димана Додова от Центъра.

В топ 3 влизат тези за детска порнография, кражбата на персонална информация, изнудването.

" Нямаме информация дали такава, която е създавана в България, само че имаме информация от интернационалните сътрудници, че е съхранявано тук при нас секстингът и е доста известна в България измежду младежите, тъй като секстингът е известният флирт на младежите, там може да се стигне към изнудване посредством такава интимна информация. През игри се срещат децата с някакъв чужд. Хайде в този момент ще играем на една игра и който загуби, съблича по една дреха и те децата го одобряват като игра, това е флирт, то е съвременно. Точно по този начин се появява и детската порнография също, " съобщи Додова.

Тя се надява нарасналият брой сигнали " да е тъй като към този момент хората знаят за нас, вършим всичко допустимо да разкрият оптимално доста информация, тъй че оптимално да улеснят работата на отдел " Киберсигурност " и след това го изпращат към тях. Но оттова към този момент ние нямаме информация какво се случва с тези случаи ".

По думите на някогашния началник на отдел " Киберпрестъпления " в ГДБОП Явор Колев обаче даже и с увеличените щатове, чиновниците, които се занимават с киберпрестъпленията, са краен брой.

" На доброволни начала без никаква регулация успяхме да реализираме единодушие тези най-големи интернет снабдители да филтрират достъпа до уеб сайтове, съдържащи детско полово принуждение. Обновява се един блеклист в страницата на Интерпол и всеки един снабдител може да направи такива забрани, " изясни Явор Колев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР