От началото на годината в страната са регистрирани три случая

...
От началото на годината в страната са регистрирани три случая
Коментари Харесай

Три случая на трошаща костите треска у нас от началото на годината

От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. За същия интервал през миналата година няма нито един регистриран случай на заболяването.

Денга е остра вирусна зараза, присъща за тропическите и субтропическите региони. Вирусът се предава при захапване от инфектирани с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е потвърдено разпространяването на втория тип комари, което прави допустимо разпространяването на инфекцията при съществуване на заболели хора.

Инфекцията е позната и като „ трошаща костите тресчица “, тъй като предизвиква мощна болежка в мускулите и ставите и човек получава чувството, че има счупена кост.

От Световната здравна организация (СЗО) споделят, че множеството хора карат заболяването без признаци. Въпреки това някои от най-честите признаци за вируса са тресчица, главоболие, обрив по кожата, който наподобява на дребна шарка и болежка в мускулите и ставите.

Затова е значимо, в случай че подозирате, че сте заболели от денга, неотложно да посетите доктор.

За да диагностицира треската денга, той ще оцени признаците, ще изследва кръвта ви за съществуване на вируса и ще прегледа здравната ви история и историята на пътуванията ви.

Хората, които са пътували в ендемични за денга страни през последните две седмици, също би трябвало да предупредят лекаря за това.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР