От началото на годината цената на най-масовия бензин А 95

...
От началото на годината цената на най-масовия бензин А 95
Коментари Харесай

Оправдано ли е покачването на цената на горивата у нас?

От началото на годината цената на най-масовия бензин А 95 се подвигна малко под 13%, а дизеловото гориво с към 13, 6%. Причините са напълно външни. Няма нито една причина, която е обвързвана с българския пазар и аргументите са много разбираеми, изясни в Андрей Делчев - изп. шеф на Българската петролна и газова асоциация.

" В началото на март ОПЕК задържа рестриктивните мерки върху квотите за произвеждане, с което постанова недостиг на пазара. Това е главната концепция - да има по-ниско предложение по отношение на търсенето, което да докара до нарастване на цените. Пазарът незабавно реагира с няколко % нагоре. Освен това при започване на февруари пазарите чакаха, че след втората вълна на коронавирус пандемията ще има възкръсване, т.е. имаше вяра, която също тласна цените нагоре ", сподели още Делчев.

Друга причина, която по-малко се разяснява, само че тя е световна - финансовите пазари са извънредно ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка вложителите да търсят други пазари да влагат парите си и да получават облага за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на недопечен нефт и така нататък, добави още Делчев.

" Спекулантите, вложителите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и подвигнаха цената ", изясни Делчев.

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР