От началото на годината тенденциите са хубави – имаме устойчив

...
От началото на годината тенденциите са хубави – имаме устойчив
Коментари Харесай

Какво ще се случи с цените около Великден?

От началото на годината трендовете са хубави – имаме резистентен пазар и нищо не допуска да забележим дестабилизиране. Това сподели ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) Владимир Иванов в изявление за Българска телеграфна агенция, в което разяснява обстановката за първото тримесечие на 2024 година, която комисията следи. 

ДКСБТ изготвя седмични, месечни и годишни бюлетини за цените на едро на питателните артикули, плодовете и зеленчуците, търгувани на записаните стокови борси и пазари на производителите у нас. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява придвижването на цените на питателните артикули на едро, четвърта седмица е с низходящ тренд, след леко прогресивен до последната седмица на февруари. 

Владимир Иванов уточни, че като цяло вариации има единствено при цените на плодовете и зеленчуците, главните хранителни артикули са съвсем на идентични стойности от началото на годината и на по-ниски от следените през предходната година.

Това не е дефлационен развой, а е просто някакъв цикъл, някаква разновидност, обикновено е и се дължи на все по-голямото предложение на плодове и зеленчуци и нормализирането на цените им, посочи той. 

Около % по-нагоре е фасулът, при захарта има намаление, брашното е на същата цена към този момент трета година, олиото е най-малко 50 на 100 под цената от 2022 година, яйцата са 36 стотинки – под равнищата от предходната година, означи той. 

Владимир Иванов сподели още, че до юли не вижда предпоставки за смяна на пазара.

Той разяснява цените на кашкавала, като уточни, че от 2023 година година насам комисията следи вариации в цената му на едро с 4-5 стотинки, а в цените на дребно се виждат всевъзможни вариации, в това число и доста огромен растеж. По думите му е доста значимо да се приказва за качество на храните и да се работи по потребителската просвета. За съответния образец той уточни, че прекрасен кашкавал не може да коства 15 лева/кг.

" Има обособени обекти, които си разрешават по-високи нива, само че тук към този момент е въпрос и на ползване. Нека българските консуматори добре да се осведомят за цените на едро, да наблюдават трендовете, осведомено да отидат на пазара, без значение какви приходи имат и да не способстват неприятни търговски практики. Такива практики са, когато търговецът желае да се вземе доста над справедливата цена, защото пазарната цена е такава, каквато дефинира търсенето и предлагането ", прикани ръководителят на ДКСБТ.

По думите му има опити за добиване на повече полза, от време на време даже поради недоумение на процеса, само че потребителят е този, който може да ги пресече.

" Ако хората концентрират вниманието си към цените на услугите, ще схванат, че пазарът на храни е с най-малки ценови промени по отношение на всички типове пазари в резултат на мощната конкурентна среда и на това, че това е най-прозрачният вероятен пазар. Имаме доста на брой играчи в здрав конфликт и мъчно може да се въздейства на този пазар с изключение на с обща суматоха и психически нервности ", добави Владимир Иванов.

По думите му за такава суматоха са способствали фактори като пандемията и войните по света, само че силата на потребителите е такава, че може да промени пазара напълно, стига да желаят това.

По отношение на качеството Владимир Иванов означи и това, че образци с по-ниски цени на храни в западни страни като Германия не са точни, тъй като не става въпрос за едно и също качество. В Германия са евтини нискокачествени артикули, до момента в който у нас има артикули, които са нискокачествени и скъпи. Ако сравнявате да вземем за пример хубаво месо, там ще го купите много по-скъпо, в сравнение с у нас ", разяснява той. 

Плодовете и зеленчуците

Владимир Иванов уточни, че има всеобщо произвеждане на близки дестинации до България и се чака по-голямо предложение, което ще докара до спад на цените.

Това не е добра новина за нашите производители, защото те обичайно ще стартират да оферират на по-високи равнища. Не са доста опциите нашите оранжерийни производители да стават по-ефективни, само че има и друга наклонност - без значение, че българският артикул е по-скъп, се избира от потребителите като качество и надлежно за покупка, означи той.

По думите му огромният проблем са незадоволителните количества, тъй като в случай че произвеждахме повече плодове и зеленчуци, цената им на пазара би била по-добра. Абсолютно стимулирани са цените на оранжерийните производители и от предходната година, и от тази. Естествено, те не може да са под разноските на самите производители, които се покачиха, посочи ръководителят на комисията. 

Той даде образец също, че цената на зелето сега е много висока, тъй като е отвън сезон. Най-ниските нива се следят сред юни и юли.

Председателят на ДКСБТ не чака разтърсвания на пазара около Великден.

" В последните години се появи, че сме отвън практиките да следим съществени вариации на цените към огромни празници. Може да има и ще има обособени места с изкуствено завишаване на цената на агнешкото месо, само че предходната година сподели, че тези, които правеха това, не съумяха да го продадат. Пазарът в действителност е доста конкурентен и доста мъчно разрешава подобен вид отрицателни въздействия. Той за прощален път потвърди, че е най-хубавият регулатор, по-добър, в сравнение с всевъзможни други намеси, защото всяка една интервенция носи своите негативи. Това, което би трябвало да прави страната, е да следи да се съблюдават разпоредбите такива, каквито са, да са идентични за всички, да не се добиват конкурентни преимущества в резултат на това, че някой не съблюдава законите ", акцентира Владимир Иванов. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР