От началото на годината най-много въпроси и питания за парламентарен

...
От началото на годината най-много въпроси и питания за парламентарен
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС убедително водят по зададени въпроси в парламента от началото на 2022-а

От началото на годината най-вече въпроси и питания за парламентарен надзор са внесли депутати от ГЕРБ-СДС - 694 въпроса и 30 питания, следвани от " Демократична България ” с 229 въпроса и 10 питания. Това сочи информация на дирекция " Пленарни съвещания, парламентарен надзор и финални текстове " на Народното събрание (НС) и на парламентарния пресцентър, се споделя в прессъобщение на пресцентъра на Народно събрание.

От ПГ на Движение за права и свободи са импортирани 203 въпроса и седем питания; ПГ " Продължаваме Промяната “ – 134 въпроса и 10 питания; ПГ на " Възраждане “ – 81 въпроса и 20 питания; ПГ " Българска социалистическа партия за България “ – 75 въпроса и едно запитване и от ПГ на " ИТН “ – 67 въпроса и едно запитване.

Използваното време за парламентарен надзор през втората сесия на 47-то Народно събрание е 79 часа и 37 минути, като парламентарният надзор е провеждан в 13 от петъчните пленарни съвещания. Едно изключително пленарно съвещание е било отдадено на парламентарен надзор. Членовете на държавното управление са дали отговор на 993 въпроса и 57 питания.

От 1 януари до 20 април 2022 година са постъпили 1470 въпроса и 78 питания. В този интервал е имало 10 чувания, две разисквания по запитване, пет пъти е реализиран така наречен блиц надзор по член 104 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, който, съгласно правилника, се организира в първия петък на всеки месец.

Справката демонстрира, че през втората сесия е имало две чувания на министър-председателя Кирил Петков - за следствията от неговото посещаване в Република Северна Македония и извършеното взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, и за спора Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и по разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

В чуването по втората тематика участваха и министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на защитата Стефан Янев, ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, ръководителят на ДАР Антоан Гечев и шефът на работа " Военно разузнаване “ Венелин Венев.

Изслушвания е имало още на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, на министъра на енергетиката Александър Николов, на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков, на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, на министъра на външните работи Теодора Генчовска (две изслушвания), на ръководителя на Държавна организация за бежанците Петя Първанова и на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

По време на втората пленарна са извършени две разисквания по питания на народни представители – към министъра на защитата Стефан Янев за ролята на Министерството на защитата по запазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура, и към министъра на опазването на здравето Асена Сербезова - за политиката на държавното управление за превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България.

От началото на годината в областта на законодателството 47-ото Народно заседание е приело 34 закона, 42 решения и една декларация.
От 1 януари до 20 април 2022 година в Народното събрание са постъпили 73 законопроекта като 41 от тях са от народни представители. Предложените планове за решения са 71, от които 67 са на депутати. От народни представители са импортирани три плана за обръщения и заявления.
През втората си сесия 47-то Народно събрание е провело 48 пленарни съвещания, четири от които изключителни.

Сред признатите от пленарната зала нови закони за интервала 1 януари- 20 април 2022 година са Законът за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Законът за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година, Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година и Законът за покритите облигации.

Парламентът е дал своя вот промени в Закона за правосъдната власт, в Закона за пощенските услуги, Закона за българското поданство, Закона за пазарите на финансови принадлежности, Закона за поощряване на вложенията, Закона за отбрана на потребителите, Закона за енергетиката и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР