От началото на годината групата за бързо реагиране при РИОСВ

...
От началото на годината групата за бързо реагиране при РИОСВ
Коментари Харесай

Мечки погубиха 7 пчелина и 19 животни в Смолянско  

От началото на годината групата за бързо реагиране при Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян е проверила общо 19 сигнала за вреди от кафява мечка. При 17 от случаите са открити вреди върху селскостопанско имущество (селскостопански животни и пчелини), а два от сигналите са свързани с наличие на предпазения тип наоколо до обитаеми места – към селата Черешово и Могилица (община Смолян), оповестиха от екоинспекцията.
Щети върху селскостопанско имущество са регистрирани на територията на общините Девин (4 щети), Баните (7 щети), Смолян (3 щети) и общините Златоград, Ардино и Лъки по една. При направените инспекции са открити набези над 7 пчелина и 19 животни.
Последната установена вреда е от 13 май, когато групата за бързо реагиране е проверила сигнал за набези над пчелин в село Давидково, община Баните. За всички потвърдени вреди са направени оферти за обезщетение на притежателите.
От началото на 2020 година екоинпекцията регистрира спад на записаните вреди, като за същия интервал през 2019 година са тествани 27 случая на набези от предпазения тип над селскостопанско имущество.
За да не се позволяват набези от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекторите поучават пàшата да се прави с овчар и кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР