От началото на годината държавата е изхарчила близо 800 млн.

...
От началото на годината държавата е изхарчила близо 800 млн.
Коментари Харесай

Близо 800 млн. лева са непланираните разходи по бюджета

От началото на годината страната е изхарчила близо 800 млн. лв. за ограничения и действия, които не са били авансово планувани в бюджета. Това сочат данни, публикувани от пресцентъра на Министерство на финансите, откакто по-рано през днешния ден служебният финансов министър Асен Василев даде брифинг по тематиката.

Общо 1.164 милиарда лв. са предоставени на първостепенните разпоредители с бюджетни средства от началото на актуалната година. 638.6 млн. лв. са отишли за финансиране на действия, които са били планувани със Закона за държавния бюджет за тази година. Останалите изхарчени 509 млн. лв. обаче не са били планувани, като сумата е обезпечена посредством преструктуриране на разноски по бюджета, сочи документът.

117 млн. лв. от сумата е отишла за финансирането на мярката 60 на 40, а 105 млн. лв. за еднократното погашение на добавката от 50 лв. за пенсионерите за месец април тази година. Разпоредител по горепосочените средства е Националния застрахователен институт. Други 120 млн. лв. са платени за ограничения по претовареност, като разпоредник е Министерството на труда и обществената политика. Допълнителни 61 млн. лв. са били преведени по общинските бюджети, а публичните медии Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция са получили непредвидено 22 млн. лв..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерството на финансите ще отдели средства от централния...

Отделно 283 млн. лв. непланирани средства са отишли за финансирането на разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса за закупуване на лекарството ремдесивир, възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за работа при неподходящи условия и за слагане на ваксини против COVID-19, както и за еднократно погашение на спомагателна сума в размер на 50 лева на пенсионерите за месец май 2021 година, демонстрират данните.

261 млн. лв. от сумата е обезпечена с помощта на планувания със Закона за държавния бюджет буфер в размер на 5% от разноските и прехвърлянията, а 22 млн. лв. идват от понижения на бюджета на Министерство на финансите. По закон Министерски съвет при нужда може да утвърждава спомагателни разноски в горепосочените граници по бюджетите на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ". Правилото важи и за обезпечаване на лекарствени артикули, защитни средства, дезинфектанти, инсталация, за действия за лекуване, както и за други разноски, свързани с лекуването на COVID-19 при неподходящо развиване на пандемията, излиза наяве от Закона за държавния бюджет.

Така общо 792 млн. лв. доближават непредвидените разноски по бюджета от началото на годината. Служебното държавно управление не може да актуализира бюджета, защото такива пълномощия има единствено Народното събрание.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Малко на брой компании генерират огромна част от неплатените налози и осигуровки у нас. Под 2000 компании о...
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР