От началото на 2020 година московското метро ще започне да

...
От началото на 2020 година московското метро ще започне да
Коментари Харесай

Жени подкарват влакове в Московското метро

От началото на 2020 година московското метро ще стартира да образова дами за водачи на метровлаковете. Това ще се случи за първи път след края на Втората международна война, предават Франспрес и Българска телеграфна агенция. Кметството на съветската столица посочи, за образованието за дамите за машинисти ще стартира през месец февруари.

Професията ватман исторически беше непокътната единствено за мъже в Русия, защото те са вписани в лист с длъжности, нездравословни за здравето на дамите.

Тази норма, основаваща се на изказванието, че е рисково за дамите дълго да се обитават подземен, постоянно беше подложена на критика като лицемерна, защото доста дами работеха като касиерки или техници в съветското метро на повърхността, само че с доста по-ниски заплати, в сравнение с машинистите.

Руското министерство на труда е преразгледало листата със неразрешени специалности за дами като те са били съкратени на към стотина. Преди това те са били 456. Новият правилник ще се ползва от 2021 година.

От 2000 година до ден сегашен дамите в Русия нямаха право да поставят какъвто и да било труд, обвързван с повдигане на тежки предмети, ръководство на рейс, да бъдат моряци, парашутисти или автомеханици.

Московското кметство обаче посочи, че доста дами са работели като водачи на мотриси в метрото по време на Втората международна война, защото трябвало да заместят мъжете, отпътували на фронта.

Първите представителки на нежния пол, които ще подкарат мотрисите в московското метро, ще стартират работа през 2021 година, защото образованието им за машинисти трае към година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР