От МВР превантивно съветват да се подготвим за очакваната динамична

...
От МВР превантивно съветват да се подготвим за очакваната динамична
Коментари Харесай

МВР съветва как да се опазим при променливото време

От Министерство на вътрешните работи превантивно поучават да се подготвим за предстоящата динамична метеорологичната прогноза.

Според прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология п за 26 и 27 юни се чакат интензивни превалявания /на места до 50-70 л./кв.м./, съпроводени с гръмотевични стихии и условия за градушки.

Обявен е жълт код за областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София област, София град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

Оранжев код е разгласен за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково.

Най-голяма е вероятността за превалявания в следобедните часове, вечерта и през нощта против сряда. Според прогнозата за времето е допустимо да има обилни по количество превалявания в западната половина от страната, а интензивни (за малко време обилни количества) - в крайните югоизточни региони, в Централна България и тук-там в Североизточна България.

От Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са направени и изпратени писма до регионалните шефове. В писмата има инструкции за предприемане на превантивни дейности по разчистване и наблюдаване на сериозни точки от канализационната и пътната инфраструктура на обитаемоте места, както и обезпечаване на информация за съответните водни обекти.

В регионалните дирекции е основана организация за оказване на подпомагане на локалната власт, в случай че се наложи. Дадени са спомагателни инструкции на териториалните структури на пожарната за повишение на готовността при пораждане на изключителни обстановки, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и локалната власт.

От Министерство на вътрешните работи поучават за безвредно държание преди, по време и след наводняване, които е значимо хората да подхващат, с цел да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в суматоха, да преценяват обстановката и намерят безвредно за тях място, в случай че е необходимо;

- да не пресичат мощно течащи води, в случай че се придвижват с МПС. Изключително рискови са опитите за избавяне на транспортното средство, защото единствено 15 см мощно течаща вода е в положение да движи автомобилите;

- наложително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат обезпечени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на съществени наводнения не е целесъобразно потребление на водата от чешмата, има заплаха тя да бъде нечиста от високите подпочвени равнища на водата;

- да приготвят документите си;

- да имат проект за деяние със фамилията - контакти с деца, родственици и близки;

- да се осведомяват от националните медии за обстановката в региона, в които се намират или там, където желаят да отидат;

- да не влизат в подлези, в това число метро;

- когато са измежду природата е значимо да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други сходни места, където би могло да се получи мощен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, рискови за живота.

- в случай че се намират в социална постройка, да съблюдават напътствията на хората, които се грижат там за тяхната сигурност.

Подробни разпоредбите за държание и деяние при наводняване може да прочетете на уеб страниците на ГДПБЗН, Министерство на вътрешните работи, pojarna.com.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР