От много време насам се каних да ви предложа и

...
От много време насам се каних да ви предложа и
Коментари Харесай

Торта от фурми с крем от авокадо

От доста време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто и да е скотски артикул - сметана, мляко, яйца.
Тъй като предстоеше навършването на 10 месеца от раждането на сина ни, взех решение да направя такава. И във въодушевлението изобщо не съобразих да измеря грамажите.
Затова и днешните пропорциии ще ви ги кажа на око, а в случай че някой доста държи, ще побързам да я подготвя още веднъж и този път да измеря всички артикули.

Около:
600 гр натурални фурми
4 претъпкани шепи почистени орехи
1/2 портокал - сок
3-4 с.л какао
2 с.л кокосова сметана

за крема:
1 авокадо -добре узряло
1 претъпкана шепа червени боровинки -сушени
1/2 банан
4-5 с.л кокосова сметана
60-70 гр. кокосово масло
бурбонска ванилия, мед (по желание)

+филирани бадеми

Фурмите, които съм употребила, са натурални. Обикновено ги продават в хартиени кутии от по 700 грама с генезис Иран. Те са меки и сочни, за разлика от насипните (които са и с добавена захар)

Орехите почистваме добре от възможни черупчици с блендер или, като мен, наситняваме с нож.

Фурмите почистваме от костилките и кожичката, накълцваме с нож.

Портокала изцеждаме.

Всичко това разбъркваме с лъжица, прибавяме какаото и кокосовата сметана. Сместа става много лепкава. Следва да оформим едно огромно " кюфте ". За задачата навлажняваме ръцете си с вода няколко пъти. Въпросното " кюфте " слагаме в паница, авансово намазнена с кокосово масло. Оформяме блат, чиито краища издигаме нагоре, т.е задачата е да създадем ръб, в който ще сложим крема. Оставяме в хладилника да стегне.

За крема:

Авокадото би трябвало да е в действителност добре узряло. Ако сте попаднали на по-зелено, може да го оставите сред ябълки за няколко дни, това много забързва зреенето му.
Почистеното от кожата и костилката авокадо пасираме дружно с 1/2 банан, една шепа сушени червени боровинки, кокосовата сметана и кокосовото масло. Последното можете да закупите от съвсем всички здравословни и био магазини. Добавяме малко бурбонска ванилия, в случай че желаете и мед (аз не съм добавяла, защото блатът е извънредно сладък).

Готовия крем слагаме в формираното бордче. Отстрани украсяваме с бадеми.
Оставяме в хладилника да стегне и това е:) Не лишава повече от час, за по-сръчни - и 45 минути. За потребните качества - няма потребност от коментар.

Аз съм добавила и една 10-ка от червени боровинки за празника ни, нищо че наподобява на суджук - както сподели една другарка. Между другото кремът е подобаващ за бебета след 7-ми месец.:)

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР