От Министерството на здравеопазването представиха видеоклип, в който показват как

...
От Министерството на здравеопазването представиха видеоклип, в който показват как
Коментари Харесай

Как може да получите достъп до електронното си здравно досие

От Министерството на здравеопазването показаха видеоклип, в който демонстрират по какъв начин потребителите да получат достъп до своето електронно здравно досие на интернет страницата и да „ сдвоят “ данните с мобилно устройство.

В клипа е пояснен процесът на „ сдвояване “, като потребителят би трябвало да има приложението „ еЗдраве “, дипломиран електронен автограф и да влезе на интернет страницата. От менюто „ Профил “ да избере опцията „ Устройства “ и по-късно „ Добави “. Системата генерира еднократен и неповторим QR код. После потребителят би трябвало да влезе в приложението на телефона си и да го приближи към екрана на компютъра, с цел да сканира QR кода. Така „ сдвояването “ ще стане незабавно, обясниха от ведомството и прибавиха, че има и алтернатива за биометрична отбрана на достъпа до „ еЗдраве “.

За да се обезпечи оптималната отбрана на медицинските и персоналните данни, достъпът до Електронното здравно досие и здравните записи, вписани в него, се реализира чрез дипломиран електронен автограф (КЕП), припомниха от министерството.

В мобилното приложение „ еЗдраве “, основано през септември 2022 година, се съдържа информация, която датира от този интервал. Все още не са въведени исторически данни в електронните здравни досиета. В момента пациентите имат достъп до информация за осъществени медицински прегледи на тях и техните деца, направени лабораторни проучвания, издадени предписания, посоки, и медицински бележки на техните деца, сложени ваксини, кръводарявания и болничен престой. Информацията се базира на данни, подадени от общопрактикуващите лекари и други медицински експерти, без значение от източника на финансиране на здравната услуга, обясниха още от здравното министерство.

„ Информационно обслужване ” работи върху рационализиране на портала и скоро в него ще могат да се виждат и други медицински бележки като „ Удостоверение за здравословното положение на водач/кандидат водач за ръководство на МПС “; „ Карта за прелиминарен медицински обзор за започване на работа “; идни профилактични прегледи, информация за приключване период на издадено направление и на предписания, заплащани от НЗОК и други

От министерството предлагат на жителите да смъкват приложението „ еЗдраве “, като акцентират като най-важна причина попречване на злоупотребите с персоналните данни в областта на опазването на здравето. „ еЗдраве “ е изработен по този начин, че при всяка смяна в здравното досие хората да бъдет известени посредством известие. 

На 13 март от министерството оповестиха, че електронните здравни досиета на българските жители и информацията в тях са предпазени по всички европейски правила за сигурност. Съществуващият развой по „ сдвояване “ на електронното здравно досие с мобилното приложение „ еЗдраве “ не крие никакви опасности във връзка с осведомителната сигурност, обясниха още от здравното министерство. Причината за това известие беше позиция на Българския лекарски съюз, който изрази терзание за сигурността на персоналните данни, в случай че се обезпечи достъп до пациентското досие посредством QR код. Според БЛС съществуват разнообразни, доста по-сигурни и работещи разновидности за следене и приемане на достъп до данните за предоставените услуги на жителите. Поради позицията на Лекарския съюз министърът на опазването на здравето в оставка Христо Хинков разпореди персоналните лекари да бъдат изключени от по този начин препоръчаните промени.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР