От Министерството на отбраната са оптимисти, че до края на

...
От Министерството на отбраната са оптимисти, че до края на
Коментари Харесай

Военното министерство сигурно, че можем да купим нови кораби

От Министерството на защитата са оптимисти, че до края на годината ще бъде подписан договорът за един от плановете за рационализация на Българската войска - рационализация на корабите.

В това увери заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов на брифинг в Министерския съвет. Извънредното съвещание на кабинета бе отдадено на одобрение на законопроект за промени на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година
 Правителството актуализира бюджета поради договорката за Ф-16
Правителството актуализира бюджета поради договорката за Ф-16

Предвижда се отпущането на 2,1 милиарда лв. за закупуването на изтребителите

Законопроектът е направен по отношение на придобиването на нов вид бойни самолети от въоръжените сили на Република България , които са от изключителна значимост за националната сигурност и защитата на страната, за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Проектът за корабите бил в доста напреднала фаза, сподели Запрянов. Той е оптимист за обновяването на военноморския ни флот. Бойните машините за пехотата били малко проблематични, защото се работило по спецификациите и условията на сухопътните войски.
 Правителството утвърди договорката за Ф-16
Правителството утвърди договорката за Ф-16

Каракачанов подписва четири контракта за $1,256 милиарда

Заместник-министърът увери, че скрити разноски в договорката за F-16 няма . " Какъвто и аероплан да изберем, инфраструктурата си остава наше обвързване ", уточни Запрянов и повтори, че всичко, което касае българската страна и модернизацията на инфраструктурата си остава наше обвързване.

Запрянов изясни, че по предложение на Министерството на защитата на изключително съвещание на Министерския съвет държавното управление одобри подписаните от военното ведомство четири контракта за доставка на пакет за многоцелеви изтребител F-16 блок 70. С това кабинетът " Борисов- " стартира процедурата по ратификация на договорите. Предстои договорите да бъдат изпратени до Народното събрание, където да бъдат прегледани в комисия и по-късно да се гласоподават в пленарната зала.

От предходното съвещание на Министерски съвет до момента не са настъпили никакви промени по наличието на договорите. Договорите са във типа, в който са били показани за актуализация от предходното съвещание, увери Запрянов.

На въпрос какъв брой лв. получава Министерството на защитата в допълнение, с цел да заплати самолетите, Запрянов съобщи, че по този начин заложения въпрос не се отнася към военното министерство, а към Министерство на финансите . Предложението на МО е за ратификация на контракта, а предлагането за промяна в бюджетната част е на финансовото министерство.

Днес на посещаване в Министерство на защитата на среща ще дойде асистент секретарят по защитата на Съединени американски щати. Ще бъде дискутирана тематиката за изтребителите F-16. В рамките на пакета всичко щяло да бъде изпълнено, както е по контракт, увери зам.-военният министър, който водеше договарянията за извличане на изтребител, а самият той е телеграфист по компетентност от военното учебно заведение.

Междувременно отстраненият ръководител на ПГ " Обединени патриоти " Волен Сидеров пристигна преди съвещанието на Министерския съвет и влезе през централния му вход. Той не разяснява нищо пред медиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР