От Министерството на отбраната разпространиха ексклузивни кадри, направени от въздуха

...
От Министерството на отбраната разпространиха ексклузивни кадри, направени от въздуха
Коментари Харесай

Вижте мащаба на водното бедствие в Карловско от хеликоптер

От Министерството на защитата разпространиха извънредни фрагменти, направени от въздуха от хеликоптер „ Кугар “ на Военновъздушни сили по време на избавителните действия на 2 септември, които демонстрират наводнението в Карловско.

Частично бедствено състояние е оповестено в пет села в в западната част на община Карлово след изобилните превалявания от предходната нощ, които не престават и в петък. Река Стряма излезе от коритото си. Наводнени са къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово. Десетки хора са евакуирани в района на Карловско.

„ До момента нямаме тежки вести за починали и потърпевши хора “. Това съобщи основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Той дефинира като знамение фактът, че няма жертви: „ Наистина е знамение. Такъв потоп излял се от небето не се случва всякога. "

В село Богдан са евакуирани 20 души с хеликоптер. Хеликоптерът ще работи до края на светлата част на денонощието. Втори боен хеликоптер „ Кугар “ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово ще достави през днешния ден хранителни артикули, вода и други средства от първа нужда на наранени от наводнението и избавителните екипи, които работят в селата, потърпевши от пороите в Карловско. Машината излетя в 18.24 ч.

Поради спирането на пътищата в Подбалкана в резултат на проливните превалявания, в изолираните региони доставката ще бъде осъществена посредством хеликоптер. По този метод избавителните екипи от чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията, военнослужещи от Сухопътните войски и представители на други институции ще продължат да работят на терен през нощта и на следващия ден.

Комисар Николай Николов сподели още, че на две места дигите на река Стряма са развалени, само че няма заплаха от тази щета.

Експерти на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ обхождат територии към река Стряма в Пловдивска област. Дирекцията следи равнищата на реките в региона, както посредством системите за ранно предизвестие, по този начин и посредством контакт с Националния институт по метеорология и хидрология. Това оповестиха от пресцентъра на дирекцията. От там прецизираха, че поради продължаващите превалявания, равнището на река Стряма при моста на град Баня сега се повишава.

На други места в Източнобеломорския регион няма данни за наводнения в резултат на придошли води от реки. По данни от системата за ранно предизвестие за водосбора на реките Марица и Тунджа равнищата на реките (с изключение на река Стряма) са под праговете за паника, като не се чака да бъдат достигнати и след преваляванията през идните дни.

Създадена е организация за събиране и обобщаване на оперативната информация, поддържа се връзка с дежурните звена при регионалните и общински администрации, кметове на обитаеми места, „ Напоителни системи “ ЕАД, Главна дирекция „ Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях “ на ДАМТН, НЕК „ Предприятие язовири и каскади “, районните структури на ПБЗН. Чрез обработка на оперативната информация се следи за положението на язовирите, реките, както и сериозни сектори по насипи, укрепителни уреди и наранени обитаеми места. Поддържа се непрестанно връзка с способените органи в региона на компрометираната дига на река Стряма.

В Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ до момента са постъпили два сигнала за излизане на реки отвън коритото си. Скъсана е дига на реката в село Богдан, община Карлово. Водата залива селото. На някои улици водата е достигнала 1,5 метра при първите етажи на къщите.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР