От миналата година се работи по общо над 25 км

...
От миналата година се работи по общо над 25 км
Коментари Харесай

Готови са 81% от АМ Хемус между Ябланица и Боаза

От предходната година се работи по общо над 25 км от автомагистрала " Хемус " - в секторите сред Ябланица и пътен възел " Боаза ", и от пътен възел. " Белокопитово " до пътен възел " Бухово ". От първия са изпълнени 81 % от дейностите, като към този момент е почнало и полагането на битумизирана основа. Очаква се работата по него да приключи до края на 2019 година, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на чуване в парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, представена от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Регионалният министър е коментирала, че се работи единствено по 1,5 км от трасето на другия сектор - сред пътните възли " Буховци " и " Белокопитово ". Строителството по останалите 15 км не може да стартира поради неприключилите отчуждителни процедури. За тях за първи път ще се възползваме от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност и ще желаяме авансово осъществяване на отчуждението, е съобщила Аврамова и е изказала признателност към народните представители за направените законодателни промени. Девет са делата, за които е поискана такава процедура.

Продължава теренното обезпечаване на 134-километровия сектор от пътен възел " Боаза " до разклона с пътя Русе - Велико Търново, е уведомила министър Аврамова. Тя е добавила, че те са по-напреднали за първите три от общо шест сектора, на които е разграничено трасето. Агенцията " Пътна инфраструктура " разчита на съдействието от общините, с цел да може отчуждителните процедури да приключат по-бързо. В две прави, в които те са приключени, се работи на терен.

На чуването е станало ясно, че дясното платно на пътя Мездра - Ботевград ще бъде построено върху в този момент съществуващото, а лявото ще се построява паралелно на него, като се изключи права с дължина към километър, където трасето напуща съществуващия път. Пресичанията с републиканските и общинските пътища ще бъдат завършени като кръгови кръстовища. Избран е реализатор на лот 2 от трасето, само че процедурата се апелира в Комисията за защита на конкуренцията. Скоро се чака да има определен реализатор за лот 1.

АПИ е подхванала дейности за възлагане на инженеринг на 38 свлачища по републикански пътища в страната. До края на месеца ще стартира и процедура за избор на строителен контрол на 6 от тях. Целта е работата по всички да стартира през тази година. Укрепването им ще бъде финансирано със 140 млн. лева, които са заделени в бюджета на АПИ за тази година. Предвижда се осъществяването на дейностите да завърши през 2020 година, като бъдат дофинансирани от бюджета за идната година.

Работи се и до края на 2019 година ще има подготвен план на Регионални схеми за пространствено развиване на регионите от равнище 2, които ще извършват ролята на тактики за осъществяване на инструмента Интегрирани териториални вложения на районно равнище. Паралелно се актуализира Националната идея за пространствено развиване. Тя ще изведе основните градове, които да бъдат подкрепени по линия на устойчивото градско развиване.

До края на годината се планува на публично разискване да бъдат подложени плановете на закони за ръководство на етажната благосъстоятелност и за водоснабдяването и канализацията, е станало ясно на чуването.

В момента три тематични работни групи преглеждат получените над 700 оферти от жители и организации, които целят възстановяване на нормативния акт. Обмисля се с новия Закон за ВиК срокът на договорите сред асоциациите по водоснабдяване и канализация и операторите да се удължи от 15 на 25 години, с което да се сътвори по-добра опция за поддръжка на инфраструктурата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР