От мига, в който депутатите задължиха банките да не товарят

...
От мига, в който депутатите задължиха банките да не товарят
Коментари Харесай

НОВ ПРОВАЛ: Асен Василев излъга банки и вложители със „сметки без такси“

От мига, в който депутатите задължиха банките да не товарят с такси сметки, по които жителите получават пенсии, заплати, помощи и стипендии, използването на нововъведението провокира въпроси, комплициране и разнородни тълкувания. 

В резултат на неразбираемо и нищожно написаните законови текстове към този момент втора седмица всяка банка ползва задължението друго, следвайки свои правила. Парадоксално изпълнителната власт освен не улеснява, само че даже още повече затруднява банките и техните клиенти, които желаят да се възползват от „ безплатната “ сметка за съществени платежни интервенции – като дава спорни „ обяснения “ и вместо да формулира ясни инструкции, праща „ позиции “ до медиите, съобщи „ Сега “.

Депутатите гласоподаваха, че всеки български жител има право на една специфична банкова сметка, по която да получава постоянните си месечни приходи и да се разпорежда с тях, без да заплаща никакви такси. Става дума единствено за заплати, пенсии, обществени помощи и стипендии и единствено за съществени интервенции с тях – изтегляне и внасяне на суми, заплащане на сметки и други сходни всекидневни неща.

По принцип България като член на Европейски Съюз би трябвало да обезпечи на всеки собствен жител опцията да употребява банкова сметка с ниски такси – така наречен платежна сметка за съществени интервенции (ПСОО). ПСОО бе въведена преди няколко години, само че в този момент Народното събрание одобри нейна вариация – с нулеви такси, която от 1 септември банките би трябвало да оферират на своите клиенти, в случай че са налице избрани условия.

Дни по-рано – на 23 август,  вместо ясно и подробни инструкции Министерството на финансите на Асен Василев разгласява на уеб страницата си „ известие “ за новия тип сметка, от което се разбра, че критериите са толкоз рестриктивни, че малко на брой ще могат да се възползват:

„ Условие за потреблението на платежна сметка за съществени интервенции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, посредством която да може да употребява посочените платежни услуги “, показва МФ. С други думи – гратис е единствено в случай че човек няма друга сметка, по която може да прави нормалните интервенции – изтегляне, внасяне, заплащане.

И банките по този начин и работят – в случай че клиентът към този момент има друга разплащателна сметка, общително му оферират да я закрие и да си отвори нова, в случай че желае да не заплаща такси. Закриването на остарялата сметка се таксува, а за откриването на новата някои банки не желаят такса, само че други взимат, тъй като поясняват, че самото отваряне на сметката не е освободено от такси.

Ето по какъв начин „ Уникредит Булбанк “ отговори за съответен проблем: Ако човек получава пенсията си по картова сметка в банката и няма други банкови сметки, ще получи ли безплатното обслужване, или би трябвало да закрие сегашната си сметка и да открие нова, с цел да не заплаща такси?

„ В случай, че клиент желае да открие такава, той не би трябвало да разполага с друга платежна сметка на територията на страната, а в случай че има такава, би трябвало да съобщи нейното закриване. Същото важи и за клиенти на банката, които получават заплата или обществени помощи по карта на Уникредит Булбанк “

От ОББ ни споделиха същото:

„ Притежателят на ПСОО следва да няма друга дейна банкова сметка за съществени интервенции или друга сметка в ОББ или в други банки в България, по която може да употребява предоставяните главните типове услуги.

Вече съществуваща сметка не може да бъде трансформирана в ПСОО. “  Банката изброява и кои са базисните услути  по  ПСОО:

• разкриване и закриване на платежна сметка;

Реклама

• внасяне на средства;

• изтегляне на пари в брой на гише на банката или ATM;

• пряк дебит;

• интервенции с дебитна карта, включително заплащания през интернет;

• кредитни преводи, включително периодически преводи, в клон, на ATM, ПОС, онлайн банкиране.

„ Всички банкови интервенции по разпореждане на клиента, със средства до размера на получената по банков път по сметката за съществени интервенции заплата, пенсия, стипендия или други обществени заплащания, като се изключи тегления на банкомат на друга банка, са освободени от такси. При прилагане на други услуги, отвън изброените, се ползват таксите и комисионите според настоящата цена на за клиенти – физически лица “, показват от ОББ.

Ново 20

Междувременно държавните институции внесоха ново комплициране в разпоредбите. На 9 септември Нова тв излъчи репортаж, в който огласи „ ревизирано “ мнение на Министерството на финансите по тематиката:

„ Дадено лице има право единствено на една платежна сметка за съществени интервенции, като в това време може да разполага с една друга, платежна сметка в същата или друга банка. “

От което излиза, че банките не би трябвало да карат хората да си закриват съществуваща елементарна платежна сметка, в случай че желаят да си открият още една, без такси.

В очакване

От предишния месец Министерството на финансите твърди, че използването на безплатната сметка „ ще се уточни “ с приемане на промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които сега са оповестени са публично разискване “.

От Асоциацията на банките са осведомени за това и с неспокойствие чакат „ прецизирането “. Но „ Сега “ се срещна с плана за промени на закона за платежните услуги.  Той третира други тематики, в него няма нищо съответно за ПСОО. Очевидно спомагателните текстове за „ безплатната сметка “ още не са написани.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР