От месец септември досега към нас, в БСП се обърнаха

...
От месец септември досега към нас, в БСП се обърнаха
Коментари Харесай

Ирена Анастасова към министър Цоков: Защо оставихте стотици учители без увеличението на заплатите им

„ От месец септември до момента към нас, в Българска социалистическа партия се обърнаха стотици сътрудници учители, които по разнообразни аргументи не са получили полагащото им се нарастване. Припомням, че нарастването на учителските заплати беше признато със Закона за бюджета на 29 юли тази година. На 10 август беше подписан Колективен трудов контракт за системата на предучилищно и учебно обучение, който планува нарастване на учителските заплати, както и заплатите на непедагогическия личен състав, съгласно нарастването на минималната работна заплата. Увеличението не са получили учители, които са се пенсионирали до 10 август 2023 година, сменили са работата си, в това число като са се преместили в друго учебно заведение, или такива, които са били назначени на изпитателен период ”.

 

Това съобщи във въпрос към просветителния министър Галин Цоков националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Ирена Анастасова, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

 

По думите ѝ това нарастване на трудовото заплащане, за което става дума, е за положен труд. Този труд са положили и напусналите по една или друга причина учители. Неизплащането на възнаграждението рефлектира върху размера на пенсиите на тези, които са се пенсионирали  или пък на полагащите се компенсации за тези, които са от други категории.

 

„ За нас това е извънредно незаслужено ”, уточни Ирена Анастасова и добави: „ Потърпевшите учители настояват, че след многочислени запитвания, МОН е излязло със мнение, че не са дължими никакви средства към педагогичен експерти, които след 10 август 2023 година не са техни чиновници или пък са на ново място в същата система. Хората се усещат излъгани и онеправдани, тъй като са лишени от полагащите им се средства за увеличената заплата, единствено тъй като са сменили работните си места, пенсионирали са се или са напуснали системата. Смятаме, че възмущението на тези сътрудници е основателно ”.

 

По тази причина тя се обърна към министър Цоков с въпроса - какви дейности ще предприеме МОН за премахване на тази неправда.

 

След като на процедура министърът удостовери мнението на МОН, декларирано към този момент и пред учителите, националният представител от Българска социалистическа партия го репликира:

 

„ След като средствата за нарастване на заплатите на педагогическите експерти са разчетени в бюджета, би трябвало да стигнат за всички работещи  в системата към 1 януари 2023 година тъй като нарастването е от този момент. Това значи, че всеки преподавател и непедагогически експерт, който е бил в трудово-правно отношение към 1 януари, без значение от това, че към 1 август към този момент е с прекъснато трудово правно отношение, има право да потърси погашение на полагащото му се нарастване на съображение цитирания анекс ”.

 

Ирена Атанасова бе безапелационна, че Кодексът на труда тъкмо и ясно урежда момента, в който влиза в действие и работи Колективният трудов контракт. „ Текстът на член 54, алинея 1 от Кодекса на труда регламентира, че груповият трудов контракт влиза в действие от деня на сключването му, доколкото в него не е уговорено друго. Именно датата 1 януари 2023 година е другото, което са договорили страните в анекса към КТД. Това значи, че заради противоположното деяние - всички учители и непедагогически експерти, в това число и тези, с прекъснати трудови правно отношение все още на подписване на анекса, само че били в трудовоправни връзки към 1 януари до датата на преустановяване на своите трудови контракти, без значение от повода за това - имат правото да получат контрактувания размер на възнаграждението ”, акцентира националният представител от Българска социалистическа партия.

 

Тя още един път изрази недоумението си от мнението на МОН, че не съществува правна опция за лицата с прекъснати трудови правни отношения досега на установяване и договаряне на новите работни заплати – да получат разликата от нарастването на самостоятелните си работни заплати за минал интервал от време.

 

Ирена Анастасова, която е дълготраен шеф, акцентира, че такива обстановки е имало и в годините обратно. „ И това към този момент ви го споделям като шеф, който се е сблъсквал с такава обстановка. Винаги съм решавала този проблем по метод, който съм смятала за легален и съм изплащала със задна дата, без значение, че сътрудниците към този момент са напуснали. Имала съм финансови инспекции и никой проверяващ не е установил, че това е нелегално. И в този момент има шефове, които са изплатили това нарастване със задна дата ”, уточни тя и добави: „ Май към този момент и Кодекса на труда четем като дявола евангелието ”.

 

„ Затова аз от трибуната на Народно събрание поучавам всеки пострадал преподавател или непедагогически специалист  да се обърне към шефа на съответната просветителна институция и да изиска непринудено погашение на нарастването, което му се поставя. Ако това му бъде отказано – да се обърне към съда и според член 358, алинея 1, т. 3 от Кодекса на труда, да търси неизплатеното си трудово заплащане в контрактувания повишен размер ”, съобщи от парламентарната естрада Ирена Анастасова.  

 

И се обърна към просветителния министър: „ Тогава ще сте принудени да изплатите полагащото се. Така че по-добре Вие и синдикатите, тъй като те са на изрично друга позиция от МОН, е добре да седнете, да намерите разговор, да уеднаквите позицията си. Тази позиция е ясна и е в интерес на учителите – не ги принуждавате да водят стотици каузи, които безспорно ще са в тяхна изгода ”.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР