От март започва да се работи по дострояването на автомагистрала

...
От март започва да се работи по дострояването на автомагистрала
Коментари Харесай

От март започва да се достроява АМ Хемус

От март стартира да се работи по дострояването на автомагистрала " Хемус " , основна за Северна България. Това сподели пред bTV министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

С приемането на измененията в Закона за публичните поръчки посредством преходните и заключителните разпореждания на Бюджет 2024, се открива опция за предоставяне на индексации във финансирането на компаниите , строящи 9-те лотовете от на Автомагистрала " Хемус.

Освен това - ще се финансират и 5 сектора на проектомагистралата сред Видин и Ботевград , водеща до Дунав мост-2.

Строителният сезон идва след зимата, в действителност от февруари, има планувани пари от държавния бюджет, уточни той.

" Още от месец март ще може да се възобнови интензивно строителството по цялата автомагистрала. Говоря за всички сектори до Плевен, в това число и секторите до Плевен и Велико Търново, 4-ти и 5-ти сектор, 9-ти сектор към Търговище.

Има към момента административни процедури , свързани със 7-ми и 8-ми сектор, само че са основани всички предпоставки да се строи интензивно Автомагистрала " Хемус ". И същото важи за пътя " Видин-Ботевград "

Възлагали сме строителство на автомагистрали в предишни интервали, без да имаме планова подготвеност. В момента се строят 5 автомагистрали и 1 се проектира. Това, което ми дава вяра за 2024 година е, че плановата подготвеност към този момент е изпреварваща за няколко от тези основни автомагистрали . Става въпрос за " Хемус ".

По отношение на друга автомагистрала, чието строителство срещна обструкции във времето - Автомагистрала " Струма " - чака се окончателното решение на Европейската комисия.

" Преди Коледа получихме един финален въпрос от Европейска комисия, който цели да обясни доколко е спазено европейското законодателство. Аз съм оптимист, че в границите на идващия месец този въпрос ще да бе изчистен и това ще ни даде опция да стартираме проектирането на източното трасе , което е отвън територията на дефилето ", разгласи министър Цеков.

Готви се и социална поръчка за спомагателни ленти на най-използваният аутобан в страната ни - Автомагистрала " Тракия ". Но освен.
 Министерство на регионалното развитие желае от депутатите да отпушат строителството на Автомагистрала
Министерство на регионалното развитие желае от депутатите да отпушат строителството на Автомагистрала " Хемус "

Андрей Цеков желае да види спомагателни 500 милиона лв. по бюджета на подопечното си ведомство

" Това е абстрактен план за уголемение на автомагистрала " Тракия ". Но освен за нея, в границите на идващите 2-3 месеца ще обявим планове а възобновяване на първокласната ни пътна мрежа и привеждането й в габарит " скоростен път ", т.е. с две ленти в посока ".

В 11 от 41 пътни сектора с дължина 682 км държавните инспекции, извършени сред септември и декември, открили, че имало по-малка дебелина на асфалта. Всичките обекти, за които са били тествани, са в гаранция, като задачата на инспекциите е било да се търси отговорност там , където отговорността може да поемат изпълнителите, изясни министър Цеков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР