От Левицата! призоваваме депутатите да изпълнят закона, който самите те

...
От Левицата! призоваваме депутатите да изпълнят закона, който самите те
Коментари Харесай

Манолова призова: Парламентът незабавно да започне избор на нов ВСС

„ От Левицата! призоваваме депутатите да изпълнят закона, който самите те одобриха, и неотложно да стартират с избора на нов състав на Висшия правосъден съвет /ВСС/. Като стартира процедуарата в парламентарната квота, сигурно и професионалните гилдии ще изпълнят своите законови задължения да изберат представители на съдиите, прокурорите и следователите във Висш съдебен съвет. Другото е безусловно безконтролно и всички обещания и очаквания на жителите за въховенство на правото и правосъдна промяна остават просто заслон и оправдание, зад които Христо Иванов и Кирил Петков се скриха в желанието си за власт и постове. “

Това сподели Мая Манолова по време на брифинг на обединяването, добавяйки, че Борисов и Пеевски са вкарали Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов „ в кошарата “ като „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ носят цялата отговорност , а ГЕРБ и Движение за права и свободи действително ръководят . Според нея по този начин се се „ стигнало до цялостна невъзможност в правосъдната система и до бетониране на статуквото, тъй като тези, които избраха Гешев, те го и смъкнаха и по-късно отново те избраха за изпълняващ длъжността Сарафов “ . Но този път това стана допустимо със съучастието на „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “, които са в коалиция с ГЕРБ и с Движение за права и свободи и които имат личен министър на правораздаването .

Тя аргументира това с обстоятелството, че единствено преди броени седмици е бил отворен законът , било е понижено болшинството за промяна на основния прокурор от 17 на 13 гласа, само че не е била пипната процедурата по желание на краткотрайно изпълняващ, нито тази за избор на нов непрекъснат основен прокурор. Тоест съгласно нея ПП-ДБ са си давали ясна сметка, че Гешев ще бъде заменен неотложно, само че не са пипнали нито една писмен знак, с който да регламентират процедурата за избор на негов заместител. По думите й със същия този закон са отменили и избора на професионалната квота във Висш съдебен съвет и в този момент изборът на нов съвет трябвало да стартира от начало. Междувременно остарелият Висш съдебен съвет към този момент отварял процедура за избор на нов основен прокурор .

Манолова посочи, че в закона са записали, че в 3-месечен период би трябвало да бъде определен нов Висш съдебен съвет , само че както от изказванията на Христо Иванов излиза наяве, че те не считат да го изпълнят. Вместо това първо ще вършат конституционните промени, които още концепция нямат тъкмо какви ще бъдат. След това ще одобряват устройствените закони. И едвам по-късно да изберат новия Висш съдебен съвет.

„ Това е цялостна безтоговорност, тъй като процедурата по желание на нов основен прокуро ще бъде открита в петък. И този Висш съдебен съвет няма никаква причина да чака Кирил Петков и Христо Иванов две години да трансформират конституцията, да одобряват устройствени закони и чак тогава да ги сменят “, предизвести Манолова.

„ Това е изменничество към българските жители, които бяха на митингите през 2020 година И към целия български народ “ , заключи тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР