От лев към евро – за страховете и очакванията! Ще

...
От лев към евро – за страховете и очакванията! Ще
Коментари Харесай

В Референдум: Кои са големите страхове на българите, свързани с въвеждането на еврото

От лев към евро – за страховете и упованията! Ще се трансформират ли цените, приходите и лихвите? Готова ли е стопанската система ни за еврозоната?

Спекула с цените (33%) и инфлация (19%) са най-големите страхове на българите, свързани с въвеждането на еврото съгласно особено проучване, извършено от „ Галъп интернешънъл болкан “ за предаването. Значителен дял от обществото показва проблеми, свързани с обедняване (намаляване на заплатите, обедняване – общо към 20 на сто). За не дребна част от българите терзанията са свързани с независимостта на паричната политика на страната.



Респондентите са помолени да изберат единствено една от лист с варианти на известни в общественото пространство паники. Все отново, става известно, че в най-голяма степен тревожна е опцията част от търговците да злоупотребят с цените след приемането на еврото или невъзможността на страната да упражни съответен надзор върху сходни практики.



Притесненията в обществото са вероятно и в допълнение подтиквани от неналичието на съответна информация. 54% от запитаните споделят, че не се усещат задоволително осведомени за това какво ще се случи след приемането на еврото.

Въпреки паниките болшинство от запитаните (57%) декларират, че ще съумеят да се оправят след смяната на националната валута. 42% споделят, че ще бъдат затруднени. Малцина не могат да отговорят.



Изследването е извършено на 1 и 2 април 2024 година по специфична панелна методика, създадена за предаването „ Референдум “.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР