От леко люлееща се лодка Нюнт Уин се грижи за

...
От леко люлееща се лодка Нюнт Уин се грижи за
Коментари Харесай

Прочутото езеро Инле в Мианмар се задушава от плаващи ферми

От леко клатеща се лодка Нюнт Уин се грижи за реколтата от плаващи домати в прохладната вода на фамозното езеро Инле в Мианмар, сгушено в хълмовете Шан и в миналото най-популярното туристическо място в страната.

Плаващите ферми са станали толкоз повсеместни в приетия от ЮНЕСКО резерват, колкото къщите му на кокили и гребните риболовци, само че жителите предизвестяват, че плантациите постепенно задушават езерото.

Непрекъснато разрастващите се ферми изяждат повърхност, изпращайки химически отток във водите и задръствайки живописното място с изхвърлена растителна маса, споделят критиците.

Нюнт Уин в миналото е обработвал земя на сушата покрай Инле, само че сподели, че „ продуктивността не е била огромна “.

Преди няколко години той купи дял в плаваща ферма и в този момент прави 30 000 киата ($14) на кутия домати. „ Не сме проспериращи, само че можем да разчитаме на това за прехраната си “, сподели той.

Но аквакултурата има цена за езерото. Фермите би трябвало да бъдат закотвени на място и продукцията да е предпазена от слънцето – основно от инвазивни водни зюмбюли.

Плевелът пораства безотговорно по повърхността на Inle, изчерпвайки равнищата на О2, като заличава светлината за други растения, тъй че основава свободен и несметен конструктивен детайл за насаждения.

Навън на езерото Si Thu Win издига купчини водни зюмбюли и други водни растения от водата, с цел да укрепи и отбрани своите растения.

„ (Доматените) растения не устоят дълго, в случай че е слънчево “, споделя той.

„ За да защитим корените, би трябвало да ги покрием. “

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР