От КТ Подкрепа представиха данни, според които в Чехия все

...
От КТ Подкрепа представиха данни, според които в Чехия все
Коментари Харесай

Леден Душ За Българите На Трудов Договор! Не Пускат, Надеждата Угасва! За Тотален Шок На Всички Няма Да Има

От КТ " Подкрепа " показаха данни, съгласно които в Чехия към момента се ползва добавката за прослужено време, а в Словения размерът на тази добавка се дефинира с групов трудов контракт и не може да бъде по-нисък от 0.5 % за всяка година стаж. От своя страна работодателските организации обявиха, че не желаят възбраната на такава добавка, а смяна в метода на нейното установяване, съобщи Дарик.

Освен информация за съществуването на добавка за стаж и опит в други страни еврочленки, от КТ „ Подкрепа “ показаха обстановка, в която няма такава добавка и работодателят дава бонус за ефикасна работа като част от заплатата на служащия. Икономическият консултант Ваня Григорова даде образец с българска компания и заплатата на служащ за януари и март тази година.

„ Март служителят си взима три дни болнични, в резултат на което
бонусът му пада на половина. И не го измерваме в сума месечно, а в бонус дневно. От Асоциацията на индустриалния капитал отвърнаха с образци от страни като Камбоджа и Шотландия, където страната се намесва с нормативно избрана добавка за стаж - в първия случай, тъй като заплатите на шивачките са прекомерно ниски, а във втория - с цел да бъдат арестувани на работа персоналните лекари.

„ Никога, безусловно в никакъв случай работодателските организации не са казвали, че желаят анулиране на добавките за прослужено време и стаж напълно със възбрана. Винаги се е казвало, че ние желаеме те да се договарят в съответните групови трудови контракти “, уточни Теодор Дечев.

Ася Гонева от КНСБ отговори: „ Тия, дето доста се натискат да се договарят, не могат да се похвалят в последните 3-4 години на документ, наименуван Колективен трудов контракт или национално съглашение, на което да са се подписали. Такова няма “.

През лятото четирите работодателски организации внесоха сигнал до Комисията за отбрана от дискриминация, че добавката за стаж дискриминира служащите по възраст, както и чиновниците в държавната по отношение на частната сфера.

Очаква се решението на комисията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР