От края на 50-те години военни, които пътуват заедно с

...
От края на 50-те години военни, които пътуват заедно с
Коментари Харесай

Какво съдържа черното куфарче на американския президент

От края на 50-те години военни, които пътуват дружно с американския президент, носят специфичен куфар, който в средите на службите за сигурност постоянно носи прозвището " черната чанта ", " чантата за незабавни обстановки ", като най-популярното измежду тях е " футболната топка ". Причината евентуално е във формата на куфарчето, което, натъпкано с цялостния си инвентар, е обло.

Тази чанта въплъщава контрола на президента върху нуклеарните оръжия и наличието в нея му оказва помощ да вземе значими решения при възникването на военна рецесия, написа

Въпреки че за съществуването на " футболната топка " се знае от 60-те години на предишния век, през днешния ден има нищожна информация за наличието ѝ. В интервала на Студената война, а евентуално и по-късно, инвентарът на " черната чанта " включва изпълнителни заповеди, известни като Президентски документи за деяние при изключителни обстановки (PEADs), излиза наяве от обява на Националния списък по сигурността (National Security Archive) – неправителствена организация към университета " Джордж Вашингтон ", която е профилирана в разбора на разкрити документи.

В обява на архива се цитира Едуард А. Макдермот – някогашен началник на федералната работа за обмисляне при изключителни обстановки през 60-те години, съгласно който задачата на документите е била " да облекат президента с публични изключителни пълномощия ", макар че той е на мнение, че някои от тях са със съмнителна законова стойност.

Тези документи разрешават на президента да разгласи военно състояние и да позволи всеобщи арести и арестувания.

Публикацията на Националния списък по сигурността включва няколко документа, които разказват наличието на " черната чанта " и напъните на администрацията на президента Картър да преразгледа наставления, считани за " доста остарели ". Вторият братовчед на президента - Хю Картър-младши, който е играл водеща роля в спешното обмисляне на Белия дом, декларира, че е " угрижен, че цялата серия от документи е остаряла, поради цялостното опустошаване, което може да се чака от термоядрена офанзива ".

До 1980 година тези документи са модифицирани и обновени и са сложени в " незабавното портфолио " на президента. От оповестените данни излиза наяве, че дружно с президента постоянно и неразделно пътува еднообразен, който носи куфарчето. Той е постоянно до президента, на който във всеки един миг може да се наложи да издаде " незабавни военни заповеди ". Според капитан Тазуел Шепърд, който е бил част от екипа съветници на президента Дж. Ф. Кенеди, единственото изключение, когато " футболната топка " не е била с президента, е когато той е във Вашингтон. Тогава куфарчето стояло в Белия дом и не се налагало непрекъснато да следва президента.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР