От козметика и процедури до пластична хирургия – борбата със

...
От козметика и процедури до пластична хирургия – борбата със
Коментари Харесай

Тайната на спиране на стареенето при жените може да е скрита в яйчниците

От козметика и процедури до пластична хирургия – битката със стареенето е рентабилен бизнес. Към днешна дата обаче, макар всички световни старания и изхарчени милиарди за артикули и проучвания, „ фонтанът на младостта “ към момента не е открит.

Ново проучване, извършено в този момент в Щатския Университет Юта дава нова вяра. Учените са разкрили, че трансплантирането на млади яйчници на възрастни мишки обръща процеса на стареене в техния метаболизъм и тяхната имунна система.

Джефри Мейсън от Университета Юта премахнал яйчниците на 10 мишки на възраст 12 месеца и в положение на менопауза. Той ги заменил с яйчници, взети от мишки на възраст 60 дни (грубо пресметнато еквивалентни на 20-те години в човешкия живот).

Четири месеца след тази процедура Мейсън разкрил, че имунните Т-клетки (чиято задача е да се борят с нови инфекции и които понижават със стареенето) в действителност са се повишили у мишките след трансплантацията. Мишките с млади яйчници успявали да почистват глюкозата от кръвта си по-бързо, доказателство за усъвършенстване в метаболизма. Новите открития прибавят познания към предходните опити на екипа, потвърдили, че трансплантираните мишки живеят с 40% по-дълго.

На доктрина това значи, че може да е допустимо да се замрази и запази тъкан от млади яйчници и да се ре-имплантира по-късно за възстановяване на здравето. Вероятно изгодите от сходна процедура няма да са изключително дълготрайни, само че възможностите за временен резултат наподобяват положителни.

Резултатите от проучването концентрират внимание върху ролята, която играят яйчниците в процеса на стареенето. Все още не е ясно по какъв начин тъкмо яйчниците обезпечават тези изгоди за здравето. Въпросът, дали методът може да бъде прибавен при хора, също няма отговор.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР