От компютрите Правец през 80-те до стартъпи и еднорози от

...
От компютрите Правец през 80-те до стартъпи и еднорози от
Коментари Харесай

Кои са най-подценените, но добре платени професии в България

От компютрите " Правец " през 80-те до стартъпи и еднорози от 20-те години на новия век - разказът за България като IT суперсила е резистентен на измененията по света и у нас. През тези две генерации време - и изключително през последните към 15 години, кариерата в областта на осведомителните технологии се трансформира в мечтана цел за хиляди хора у нас.

Няколко огромни придобивания, няколко огромни софтуерни пробива и едно пресичане на евтините пари по-късно, фирмите в бранша се вглеждат по-внимателно в своите екипи. Растежът непременно и вървящата ръка за ръка с него по-достъпна влиятелна реализация в огромна степен отиде в предишното.

Това е време за размисъл освен за натоварените с оптимизации висши мениджъри, само че и за работещите хора, които години наред са слушали мантрата " изкарай курсове или академия и търси нещо в IT ".
 JobTiger: Една трета по-малко разгласи в IT бранша за година
JobTiger: Една трета по-малко разгласи в IT бранша за година

Сфери като производството и логистиката към този момент имат повече оферти

Да поговорим съответно

В България диалогът за протичащото се на трудовия пазар може да е доминиран от единствено няколко сфери, само че има редица по-слабо обществено обсъждани специалности, които дават кариерна вероятност и късмет за приход над междинния. Масовата визия за значително от тях робува на остарели показа.

От HR компанията и кариерен портал дават единствено няколко образеца:
Главен счетоводител; Машинен инженер; Инженер в автомобилната индустрия; Електроинженер; Сервизен инженер; Финансов анализатор; Финансов консултант; Продуктов мениджър; Експерт във ВЕИ сферата; Фармацевтичната сфера, най-вече в клинични изследвания и изследвания; Строителен инженер и техник; Специалисти и техници в телекомуникационната сфера; Ръководител въздушно движение; Главен готвач; Инженер качество; Специалист " Човешки запаси ".
Данни на уеб страницата, който разрешава на работещите да съпоставят възнаграждението си с това на други от същата сфера, демонстрират, да вземем за пример, че междинното чисто заплащане на инженерите надминава 3000 лева, а във фарма бранша наближава 3200 лева

Близо 2 пъти над междинната заплата у нас получават специалистите в региона на проектирането, използването и ръководството на възобновими енергийни източници.
 2024: Годината на дракона и... годината на шефа. Какво се трансформира?
2024: Годината на дракона и... годината на шефа. Какво се трансформира?

Балансът на силите към този момент се наклони към работодателите и чиновниците би трябвало да се приспособяват

Има редица IT позиции, само че значимо изключително за младежите, които търсят своя път, да знаят, че пред тях има разнообразни разновидности - а и при динамичността на софтуерния бранш, навлизането в него към този момент ще е по-трудно и ще е обвързано с по-големи упования от страна на работодателите.

Ако погледнем отвън България, резултатите ще са сходни. В за 100-те най-хубави специалности в Съединени американски щати има значително механически или в бранша на услугите, които оферират приход над междинния за страната.

Има ли кой да работи у нас?

Пазарът на труда е подвластен в голяма степен от търсенето и предлагането - фирмите са склонни да обвържат дадена позиция с по-висока заплата, тъй като просто не могат да намерят елементарно подобаващи хора за нея. Държави като България са в неподходяща позиция, тъй като през последните години емиграцията за мнозина се трансформира в естествено продължение на кариерата, почнала у нас.

" Някои от посочените специалности като тези във фармацевтичната сфера или другите инженерни посоки, изискват много дълготрайно обучение, което прави преквалифицирането в тази посока по-трудно и времеемко на по-късен стадий от живота. Това по-скоро е кариерен път, за който решение се взема в по-ранна възраст ", означават от JobTiger.bg.
 IT мениджърът, който знае, че за основаването на огромен бизнес е нужно качествено обучение
IT мениджърът, който знае, че за основаването на огромен бизнес е нужно качествено обучение

За формулата на триумфа пред Money.bg приказва Любомир Маринов - основен управител на планове в DXC Technology

Затова и става изключително значимо основаването на нови фрагменти - и тук учебните заведения би трябвало да имат сериозна роля. " За жал, просветителната система в България не може да отговори на темпа на развиване и нововъведения, които се употребяват и ползват в фирмите. Смятаме, че практиката би трябвало да се усили процентово в просветителната стратегия на всяка една компетентност в университетите ", разясняват от компанията.

И допълват: " Работодателите би трябвало да употребяват принадлежности, които им разрешават да бъдат разпознаваеми на пазара на труда, с цел да могат да притеглят претенденти и да ги задържат, тъй като това постоянно е проблем. Важни са също и onboarding стратегиите, както и вътрешните благоприятни условия за образования ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР