От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заявяват, че са

...
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заявяват, че са
Коментари Харесай

От КЗК предупреждават, че говоренето за бъдещо поскъпване повишава напрежението

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) декларират, че са създали вероятното по закон и следят нарасналите цени на горивата като подсигуряват отбрана на свободна и лоялна конкуренция.

" Обръщаме внимание, че обществените изказвания по отношение на бъдещи нараствания на цените на горивата могат да доведат до евентуални проблеми със спазването на разпоредбите за конкуренция и в допълнение да покачат напрежението ", предизвестяват от Комисия за защита на конкуренцията.

От Комисията дефинират като политически изказванията за липса на социална изгода от активността на Комисия за защита на конкуренцията.

" В Комисията е насъбран извънредно професионален експертен опит, заради което наименованията " калинки " и други сходни, са освен безпочвени, само че също са изразени от лица, които съзнателно показват в общественото пространство погрешно функционалностите и потенциала на Комисията ", се споделя в намерено писмо до медиите от Комисия за защита на конкуренцията.

От там твърдят, че непрекъснато следят бранша на горива в страната и неведнъж са отправяли рекомендации към способените органи за предприемане на ограничения, посредством които да бъдат преодолени откритите бариери пред свободната конкуренция на пазара, твърдят от Комисията.

Още през 2019 година Комисия за защита на конкуренцията одобри решение за секторен разбор на конкурентната среда на пазара на горива, в което набеляза като важен проблем обезпечаването на задоволителен складов потенциал в данъчните хранилища и складовете за наложителни ресурси на горива в страната.

С решението на Комисията бяха препоръчани на способените органи редица ограничения, посредством които проблемите пред участниците на пазара да бъдат позволени, като да вземем за пример - създаване на държавни данъчни хранилища за повишение на конкурентния напън , основаване на електронна платформа, която да осведоми в действително време вносителите на автомобилни горива за свободните вместимости в данъчните хранилища, с цел да се улесни вноса и съхранението на горива, както и други ограничения, твърдят от Комисията.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията за признатия секторен разбор има целесъобразен темперамент, само че то изследва в елементи изискванията , при които действа пазарът на горива, който е с високи бариери за нахлуване на него. Решението обрисува освен кръга от открити секторни проблеми, само че също предлага потребни решения за тях, които да бъдат употребявани от съответните органи, които имат пълномощия да подхващат ограничения , с цел да се ускори конкуренцията на пазара и да се улесни навлизането на нови участници на него. Надявахме се нашите оферти да намерят своя път за осъществяване.

От Комисия за защита на конкуренцията напомнят, че формираното през 2020 година произвеждане против сдружения от групата Лукойл е потвърдила, че казусът с достъпа до данъчните хранилища е от естеството да ограничи вноса на най-първото равнище от веригата и в следствие от това да попречва конкуренцията и на идващите равнища на пазара на търговия с горива. Образуваното произвеждане е на заключителен стадий. От Комисията настояват, че сдружения от групата Лукойл са нарушили чл.21 от Закон за защита на конкуренцията и по чл.102 от Договора за действие на Европейския съюз , изразяващи се в отвод от даване на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и отвод от достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортираните горива. Предстои привършване на производството след чуване на предприятията, против които са повдигнати изказвания за нарушаване .

През месец ноември 2021 година бе формирано друго произвеждане, предмет на което е изследване на ценовата политика на едро на " Лукойл България " ЕООД по отношение на изказвания на " ОМВ България " ООД, че посредством изменение на ценовите условия за продажба на едро сдружението лимитира търговията и по този метод злоупотребява със своето господстващо състояние.

Комисия за защита на конкуренцията в този момент ревизира осъществяване на отговорностите, утвърдени с нейно Решение № 318 от 2017 година , посредством които да бъде обезпечена възбрана за контакти и продан на конфиденциална информация сред няколко търговци на горива в страната. Събират данни, които към момента се проучват.

В рамките на своите пълномощия Комисия за защита на конкуренцията образува ново произвеждане на 14 март 2022 година със подозрения за картел, което е вероятно осъществено нарушаване по чл.15 от Закон за защита на конкуренцията от страна на " Сакса " ООД и " Инса Ойл " ЕООД . По случая се прави изследване като е изискана информация от над тридесет участници на пазара на импорт, търговия на едро и дребно с горива.

Доколкото картелите са мъчно доказуеми нарушавания, Комисията насочи посредством прессъобщение зов към всички лица и институции за подпомагане с информация за евентуални нарушавания на Закон за защита на конкуренцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР