От кандидатите за българско гражданство да не се изисква удостоверение

...
От кандидатите за българско гражданство да не се изисква удостоверение
Коментари Харесай

Правосъдно министерство с важна новина за придобиването на българско гражданство

От претендентите за българско поданство да не се изисква уверение от Министерството на вътрешните работи за позволено непрекъснато или дълготрайно престояване у нас, както и документ, удостоверяващ внасянето на наложителните осигурителни вноски. Това плануват промени, препоръчани от Министерството на правораздаването, осведомят от ведомството.

Промените в Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 1 за използване на глава пета от Закона за българското поданство през днешния ден са оповестени за публично разискване. В случай че смяната на имената на претендента е осъществена заради подписан цивилен брак с български жител у нас, претендентът няма да показва и документ, удостоверяващ смяната на имената.

С препоръчаните промени се цели облекчение на административната тежест посредством понижаване на изискваните документи от претендентите в производството за смяна на българското поданство и въвеждане на служебно събиране на информация. Предвидено е още да отпадне условието претендентите да дават уверение за подписан цивилен брак, когато бракът е подписан с български жител в България.

За събитията, за които отпада условието за показване на документи, ще се прави служебна инспекция от дирекция " Българско поданство " в Национална база данни " Население ", поддържана от Министерството на районното развиване и благоустройството, както и в съответните бази данни, поддържани от дирекция " Миграция " в Министерството на вътрешните работи и от Националната организация за приходите. Създават се и нови правила за приемането и регистрирането на молбите на претендентите, съгласно които изявлението с молителя се организира при подаването на документите.

По този метод ще се преодолее голословно отсрочване на провеждането на изявлението, което все още се насрочва за съвсем година след подаването на документите. Предвидено е неприключилите процедури по към този момент подадените и регистрирани молби и оферти, за които са планувани дати и часове за изявление, да се довършват по досегашните условия и ред.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР