От каква възраст можете да оставате детето само у дома

...
От каква възраст можете да оставате детето само у дома
Коментари Харесай

Сам вкъщи – кога спокойно може да оставите детето?

От каква възраст можете да оставате детето единствено вкъщи – рано или късно този въпрос избухва пред всички родители. В живота има най-различни обстановки, да вземем за пример, в близост няма баби и дядовци, нито гледачка, нито съседи, които да се притекат на помощ, когато на мама или баща се наложи незабавно да излязат по работа.

Читатели с опит споделят своите преживелици и препоръки, написа deti.mail.ru. Да се поучим от тях:

До шест години: тестване за нервите на мама

Лильона:

За първи път ми се наложи да оставя щерка ми, когато тя се разболя. Беше на 10 месеца, имаше температура, а трябваше да заведа на учебно заведение огромното дете (тогава той беше тръгнал в първи клас). Докато се готвех да изляза, бебето заспа, а в съня си дребните оздравяват, и аз със боязън и риск на тичешком заведох огромното.

Слава богу, нищо не се случи, и въпреки че сърцето ми отиде в петите, когато се прибрах моята хубавица към момента си спеше спокойно в креватчето.

Андрю:

Няколко пъти оставях петгодишния си наследник за по един час. Той стоеше с телефон и му се обаждах на всеки 10 минути.

Детето си прекара ужасно, а моите нервни кафези няма да се възстановят.

Изрисувана зебра:

Бях принудена да оставя детето си на четири и половина години за три часа всяка вечер. Всичко мина добре. Когато стана на шест и стартира да учи, към този момент можеше независимо да изминава пътя от учебно заведение до у дома.

Дъщеря си започнах да оставям още по-рано – на три и половина години за по 30 минути заран. Тя се справяше чудесно. Но един от съседите алармира в Социални грижи и се развихри огромен проблем, макар че в Германия няма закон, в който да е написано от какъв брой години децата могат да се оставят сами у дома – единствено рекомендации от психолози и педагози.

ASFEYA ASFEYA

Буквално през днешния ден огромната ми щерка на пет години остана сама - тя има тежка ангина и незабавно са ѝ нужни медикаменти. Сложих дребния в слинга и тичешком до аптеката. Пуснах на щерка ми обичаната анимация и ѝ подредих да не се доближава до вратата, само че за времето, през което отсъствах – 40 минути, просто се побърках. Ако не беше неотложно, в никакъв случай нямаше да постъпя по този начин!

На шест години: подготовка за учебно заведение

Синът ми на 6 година е оставал самичък за малко, до момента в който ние с мъжа ми отидем до магазина, да вземем за пример. Постепенно увеличавахме времето, само че детето стои с телефон. На седем, през лятото, преди да тръгне на учебно заведение, се наложи да го оставя за през целия ден.

Връщах се единствено да подготвя обяда, само че нямаше проблем – синът ми се разхождаше и играеше из къщи, четеше или си ходеха на посетители един на различен с приятелчета.

Елена Горбулева:

Голямото дете изначало оставяхме единствено на 6 години. Подготвяхме го за учебно заведение и до такава степен и назад той след това ходеше самичък. Разрешавахме му да прави всичко. Той нормално гледаше телевизия или играеше на компютър. Можеше да си стопли яденето в микровълновата. Звънях, питах какво прави. Притеснявах се единствено първите два пъти, след това престанах.

Mary N

Започнах да оставям детето ми единствено, когато навърши 6 години - за по половин-един час, в случай че трябваше да отида някъде без него. Започнахме с 15 минути, като обяснявах какво не трябва да прави (под особена възбрана у нас е качването на стол и след това на шкаф), оставях му отдалеченото, с цел да може да си пуска анимациите, а на неговата маса – вода и нещо вкусно, тъй че няма потребност да се катери на всички места и да взема.

Той знае доста от дълго време за розетките, прозорците са постоянно затворени и той не може да ги отваря. Но постоянно, когато се постанова да изляза, се вълнувам много.

На седем години: развиваме автономия

Алена мама 3D:

Започнахме да оставяме на седем години. Имаме прелестни съседи, които се грижат за децата (все отново не ги молим доста често), вратите са отворени и у тях, и у нас (живеем на един етаж едни против други на обща площадка). Но и телефонът е на линия.

Banana Returned:

На седем години, когато стана първолак. Отначало, несъмнено, беше обезпокоеното, а в този момент изцяло независимо се храни, мие съдовете, изхвърля боклука и разхожда кучето денем.

Продължава на страницата на Новите родители

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР