От известно време насам знаем, че на Земята постоянно вали

...
От известно време насам знаем, че на Земята постоянно вали
Коментари Харесай

5200 тона извънземен прах падат на Земята всяка година

От известно време насам знаем, че на Земята непрекъснато вали галактически прахуляк в изобилни количества. Той е извънредно дребен, заради което установяването на точното количество е в действителност мъчно.

Подобни микрометеорити не са по-големи от парченце от милиметъра – те падат съвсем като късчета пърхот от преминаващите край нас комети и метеорити.

Сега, откакто прекарва близо две десетилетия в събирането на този извънземен прахуляк в Антарктика, интернационален екип пресметна съответна стойност – всяка година на Земята падат 5200 тона микрометеорити, които са по-малки от 700 микрометъра (0,7 милиметра).

Според учените точно микрометеоритите са най-големия източник на извънземен материал, достигащ до повърхността на нашата планета.

Постижението на експертите е в действителност впечатляващо. Земната атмосфера е цялостна с прахуляк от всякакъв тип. Проучване от 2020-та откри, че към 17 млн. метрични тона недопечен прахуляк прелита из нея във всеки един миг.

За да отстраняват (доколкото е възможно) този „ фонов “ прахуляк, екипът взема решение да отиде до Антарктика – в станция Конкордия, купол C. Земният прахуляк тук отсъства съвсем напълно, а снегът се натрупва постепенно, което значи, че към този момент наличният сняг може да бъде разтопен, с цел да се откри степента на дъжд на микрометеорити в региона.

Микрометеорити от Антарктика. Източник: Rojas et al., EPSL, 2021

По време на 6 експедиции, извършени в границите на 20 години, откривателите правят таман това. Те разпознават общо 1280 неразтопени микрометеорити и 808 галактически сферули (разтопени галактически скали) с маса под 350 микрограма. Това им разрешава да изчислят степента, с която тези частици падат по повърхността.

Според изчисленията им, екстраполирани за цялата повърхнина на Земята (ако приемем, че дъждът от микрометеорити е идентичен навсякъде), почти 1600 тона микрометеорити и 3600 тона галактически сферули доближават повърхността ни всяка година. Това се равнява на общо 5200 тона годишно.

Следващата цел от разбора е да се дефинира произхода на въпросния прахуляк въз основа на плътността на зрънцата. По-ниската компактност и по-високата шупливост допускат, че е пристигнал от комета, до момента в който по-високата компактност и по-ниската шупливост – че е с метеоритен генезис.

На базата на това екипът екстраполира, че почти 80 % от галактическия прахуляк, който доближава до Земята, се изхвърля от комети, до момента в който минават край нас по време на своите орбитални пътешествия – брой, който е консистентен с предходни калкулации по този въпрос.

Моделите на екипа обаче демонстрират, че общата маса на галактическия прахуляк, преди да навлезе в атмосферата, е към 15 000 тона. Причината за тази разлика към момента не е известна, само че съществуват няколко съществени догатки.

Според едно от тях не можем да засечем доста количество от праха. Според друга – част от праха се отстранява преди да навлезе в  атмосферата. Третият вид е, че към Земята има доста по-малко прахуляк, в сравнение с допускаме.

Ако разплетем тази тайнственост, ще можем да научим повече за ролята на галактическия прахуляк да придвижва водни молекули и въглерод до Земята през ранните дни на Слънчевата система и надлежно - за произхода на живота на нашата планета.

Изследването е оповестено в Earth and Planetary Science Letters .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР