От Има такъв народ са поръчали национално социологическо проучване на

...
От Има такъв народ са поръчали национално социологическо проучване на
Коментари Харесай

Слави поръча и плати интересно проучване! Какво показват резултатите?

От " ИТН " са поръчали национално социологическо изследване на тематика " Колко % от българите желаят референдум за президентска република ", научи Plovdiv24.bg . Данните от анкетата, която е платена от “Седем-осми АД ", сочат, че 45% от българите утвърждават разширението на президентските пълномощия. Слави Трифонов още веднъж реши да разгласи резултатите с обява в обществената мрежа и съобщи, че концепцията им не е координирана с настоящия президент Румен Радев.

" Искам да ви срещна с национално представително изследване, поръчано от “Седем-осми АД " и направено от международно приетата компания “Ипсос-Германия ".

Това е третата по величина компания за социологически проучвания в света.

“Ипсос " оперира в над 90 страни и има над 18 хиляди чиновници.

Проучването е извършено измежду 1000 респонденти на възраст над 18 година в интервала 19 декември 2022 - 10 януари 2023 година Ето част от резултатите:

Електорални настройки при парламентарни избори от деклариралите, че ще гласоподават:

ГЕРБ-СДС 25,3%

“Продължаваме смяната " 17,3%

“Демократична България " 11,9%

“Възраждане " 11,7%

Българска социалистическа партия 10,6%

“Има подобен народ " 8,5%

Движение за права и свободи 3,5%

“Български напредък " 2,8%

Заб. Гласоподавателите на Движение за права и свободи са съсредоточени в няколко региона на България, а изследването е извадка от цялата страна и не регистрира съсредоточения избор и вота от чужбина, и по-конкретно от Турция.

Представям ви и следните извънредно значими акценти от проучването:

Според изследването, единствено 26,1% от запитаните са удоволетворени от равнището на народна власт в България.

Запитването регистрира извънредно ниско доверие към институциите в България, като с най-голямо съмнение е Народното събрание - с цели 87%. Най-високо е доверието в президентската институция - 61%.

На въпроса: “Смятате ли, че пълномощията на президента би трябвало да се разширят? ", запитаните дават отговор по този начин:

45% - Да бъдат разширени пълномощията на президента

43% - Да останат такива, каквито са

8% - Да бъдат ограничени/намалени

На въпроса: “Президентът или политическа партия да предлага държавното управление? ", интервюираните от “Ипсос " дават отговор по този начин:

49% - Президентът да предлага държавното управление

38% - Партия да предлага държавното управление, което да се избира от Народното събрание

53% от интервюираните поддържат концепцията за референдум на Слави Трифонов и “Има подобен народ " за трансформиране на страната от парламентарна в президентска република. Подкрепата за сходен референдум е най-висока измежду хората на възраст 18-45 година - 60%.

50% от интервюираните са дали отговор, че поддържат смяната на държавното ръководство в президентска република, а 46% - не я поддържат.

Надявам се, че медиите ще отразят съответно тези резултати от проучването на третата по величина социологическа организация в света и ще проучват обстойно и нашироко получените резултати, както, апропо, го вършат при всяко ново изследване на българска организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР