От „Гугъл” и „ЮТюб” изпратиха предупредителни писма до стартъп, който

...
От „Гугъл” и „ЮТюб” изпратиха предупредителни писма до стартъп, който
Коментари Харесай

Прът в колелото на „Фейсбук“ и „Гугъл“

От „ Гугъл” и „ ЮТюб” изпратиха предупредителни писма до стартъп, който „ изстъргва” милиарди фотоси от „ Фейсбук” и „ Гугъл”, с гледище, че тази активност е противозаконна и би трябвало да се приключи. Стартъпът го прави за основаване на база данни за различаване на лица. Става дума за програмен продукт, създаден от относително непознатия стартъп Clearview AI. Напълно непозволено той изтегля изображенията, качени в обществените мрежи и интернет платформите, и основава лична база данни с алтернатива „ търсене”.

Казано по-простичко, фотосите, които сте качили в профила си във „ Фейсбук”, могат да бъдат свалени от страницата ви, непокътнати в базата данни на Clearview AI, а по-късно продадени на полицията и федералните служби .

Говорителят на „ ЮТюб” Алекс Джоузеф разгласи, че компанията му категорично не разрешава събирането на данни, които могат да бъдат употребявани за идентифициране. От „ Туитър” също излязоха с сходно мнение.

В същото време изпълнителният шеф на Clearview AI Хоан Тон-Тет твърди, че дейностите на компанията му не са противозаконни и че той не изтрива нито едно от изображенията, защото те са предпазени според американското законодателство.

„ Нас ни пази първата корекция на Конституцията - правото на обществена информация. Начинът, по който сме построили системата си, е зависещ точно на този принцип - взимаме единствено обществено налична информация и я индексираме. В прочут смисъл работим като търсачката на „ Гугъл”, настояват от Clearview AI.

Освен това се хвалят, че софтуерът им към този момент се употребява от „ над 600 правоприлагащи организации на територията на Съединените щати”, като при двугодишен контракт потреблението на услугата коства 50 000 $.

Междувременно от BuzzFeed News оповестиха, че Clearview AI възнамерява да продаде софтуера си в няколко страни с властнически режим на ръководство, в това число и на страни, в които нерядко се нарушават правата на индивида. По-конкретно се показват Обединените арабски емирства, Сингапур и Катар. От стартъпа разясниха, че все още не са подписали нито един контракт отвън Съединените щати и Канада , само че са получавали запитвания от евентуални клиенти от целия свят.

Само преди дни „ Ню Йорк Таймс " разгласява публикация, че проверяващи органи в Съединени американски щати и Канада употребяват Clearview AI, с цел да разпознават деца, жертви на полово принуждение. В обявата са представени проверяващи служители на реда, които с помощта на Clearview AI са съумели да научат имената на няколко малолетни лица, снимани във видеоклипове или запечатани на фотоси с порнографско наличие. В щата Индиана, да вземем за пример, проверяващите „ пуснали” в приложението на стартъпа лицата на 21 жертви на полово принуждение, осъществено от един човек, и получили 14 номера на персонални карти. Най-малката жертва била на 13 години.

„ Това бяха младежи и ние искахме да ги намерим, с цел да им кажем, че сме арестували индивида, който им е предизвикал толкоз доста болка”, са обяснили от полицията.

В същото време анализатори разясняват, че технологията за различаване на лица съществува от години, само че търсенето в база данни за разкриване на идентичност, е нещо ново.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР